Korrupció gyanújával bíróság elé állítják a francia munkaügyi minisztert

Olivier Dussopt francia munkaügyi, foglalkoztatási és integrációs miniszternek bíróságon kell felelnie november 27. és 30. között egy korrupciós gyanú miatt – tudta meg pénteken francia igazságügyi forrásokból az AFP hírügynökség.

A tárcavezetőt azzal vádolta meg a korrupciós ügyekkel foglalkozó országos pénzügyi ügyészség, hogy 2009-2010-ben a közép-franciaországi Annonay település polgármestereként és országgyűlési képviselőjeként előnyben részesített egy vállalatot egy közbeszerzési pályázaton. Az ügyben a Saur vízgazdálkodási vállalatot és annak korábbi vezetőjét, Olivier Brousse-t is vád alá helyezték korrumpálás gyanújával.

A miniszter korábban azt mondta, hogy „semmilyen korrupció nem vethető a szemére".

Fotó: Olivier Dussopt/Facebook

Olivier Dussopt ellen az ügyészség eredetileg egy másik ügyben indított előzetes vizsgálatot, mégpedig Gérard Garouste festő két alkotása miatt, amelyet 2017-ben egy vállalkozás adott ajándékba az akkor még polgármesterként és képviselőként tevékenykedő politikusnak. A vizsgálat célja az volt, megállapítsa, történt-e korrupció az ajándékozáskor.

A Médiapart tényfeltáró portál februárban adta hírül, hogy a miniszternél házkutatást tartottak a hatóságok, ennek során egy közbeszerzési pályázat körüli gyanús előnyszerzési ügyre derült fény. Akkor Élisabeth Borne miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő is teljes támogatásáról biztosította a minisztert, aki a több százezres tüntetéseken vitatott nyugdíjreformért felelős kormánytagként a médiában az egyik legtöbbet szereplő politikus volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?