Kilencen meghaltak, miután lezuhant egy felvonó Észak-Olaszországban

Lezuhant az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje vasárnap, a balesetben legfrissebb értesülések szerint legalább kilencen életüket vesztették – közölték az olasz hatóságok.

A baleset azon a szakaszon történt, amelyen az utasok Stresa településéről mennek fel a Nyugat-Alpokban fekvő Mottarone-hegyre. A mentésbe az alpinisták mellett egy helikopter is bekapcsolódott - írja a BBC. A helyi média szerint két gyereket a mentők kórházba szállítottak.

Fotó: Twitter/Mark Lowen

A kabin mintegy száz métert zuhant a mélybe röviddel azelőtt, hogy megérkezett volna a Mottarone-hegyre. A fülkében tizenegy ember utazott. A hatóságok lezárták a mintegy 1420 méter magas Mottarone-hegyre vezető utakat a mentési munkálatok megkönnyítése érdekében. A kabin egy erdős részre zuhant, a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést.

A koronavírus-járvány nyomán bevezetett karanténintézkedések miatt a függővasutat április 24-én helyezték ismét üzembe. A drótkötélpályás felvonó 20 percenként közlekedik Stresa és a Mottarone-hegy között. A kellemes időjárás miatt számos turista jutott fel vasárnap ilyen módon a hegyen kialakított kilátóra, hogy megcsodálhassák az Alpok déli lábainál található Lago Maggiore tavat.

Olaszországban ráadásul 14 hónap szünet után a mostani hétvégén újranyitották a sípályákat.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint a drótkötélpályát 2014-ben zárták be karbantartásra, és csak 2016-ban nyitották újra. Az utolsó jelentősebb incidens 2001-ben volt, amikor elakadt egy kabin, és 40 turistát kellett a magasból kimenteni.

Kimaradt?