Katonai szakértő: 34 milliárd dollárjába került mostanáig Moszkvának az ukrajnai háború

2020-ban az oroszok éves katonai költségvetése nem érte el a 62 milliárd dollárt.

Minden idők legköltségesebb háborúját vívja Oroszország, állítja Tomi Ahonen elemző, a német Focus.de portál által közölt cikkében. Ahonen abból indul ki, hogy az oroszok 190 ezer katonával és kb. 19 ezer haditechnikai eszközzel kezdték meg az Ukrajna elleni inváziót. Ez utóbbiak közül harckocsiból és más páncélozott szállítójárműből volt a legtöbb, mintegy 7 600 darab. Az invázióban 5 700 tank és 3 800 tüzérségi-, illetve rakétaüteg vesz részt. A fennmaradó mennyiséget főleg a légvédelem, illetve logisztikai eszközök teszik ki.Hatalmas költségei vannak az inváziónak | Fotó: Agerpres/EPA

A legtöbbe a tüzérségi lövedékek és a rakéták kerülnek, az elemző becslései szerint napi szinten 47,5 millió dollárnyit lő el az orosz hadsereg. Üzemanyagra is egy kisebb vagyon, napi 15 millió dollár megy el. A legnagyobb tételt azonban az ukránok által megsemmisített vagy megrongált haditechnikai eszközök jelentik, melyek napi átlagban 230 millió dollárjába kerülnek a Kremlnek.

A legmodernebbnek számító orosz tank, a T-14 kb. 4 millió dollárba kerül, ebből azonban minimális számú van szolgálatba állítva, dokumentáltan az ukránok egyetlen darabot lőttek ki belőlük. A régebbi típusok, melyeket tömegével vetnek be Ukrajnában, jóval olcsóbbak, de az áruk így is 1 millió dollár fölött kezdődik.

A nagy hatótávolságú rakéták szintén méregdrágák, egy darab hozzávetőleg 1 millió dollárba kerül.

A légierő bevetései is rengeteg pénzbe kerülnek. Az, hogy egy harci gép egy órát töltsön a levegőben, 12 ezer dollárba kerül, míg a helikopterek esetében a költség 3 ezer dollár.

Mindez azonban aprópénz a Moszkva cirkáló árához képest. A Fekete-tengeri flotta zászlóshajója, mely az oroszok szerint baleset következtében robbant fel, majd vihar miatt süllyedt el, 750 millió dollárjába fájt a moszkvai államkincstárnak. Az ukrajnai háború mostanáig körülbelül 34 milliárd dolláros költséggel járt Putyinék számára, véli Tomi Ahonen. Ha ez a becslés valós, akkor Moszkvának három hónap sem kellett ahhoz, hogy eltapsolja az elmúlt időszakban éves szinten a hadseregre költött összegnek több mint a felét. 2020-ban az orosz katonai kiadások 61,7 milliárd dollárt tettek ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?