banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Joe Biden népirtásnak ismerte el, amit az Oszmán Birodalom az örmények ellen tett

Joe Biden amerikai elnök szombaton hivatalosan népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat.

A kényes lépés nem meglepő, hiszen a héten már kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok elnöke milyen bejelentést tesz az ügyben. Az Oszmán Birodalom örmény kisebbség ellen, 1915-17 között elkövetett atrocitásairól, melyben 1,5 millió civil halt meg, a török kormány a mai napig nem ismeri el, hogy népirtás történt volna.

A bejelentést a népirtás kezdetének 106. évfordulójára időzítette az Egyesült Államok. Korábban egy amerikai elnök sem foglalkozott érdemben ezzel a kérdéssel, egyedül Ronald Reagan tett rá utalást 1981-ben, amikor nyilatkozatot egy nyilatkozatot adott ki a holokausztról. Az Egyesült Államok a 30. olyan ország, amelyik népirtásnak deklarálta az örmények elleni szisztematikus hatósági fellépést, köztük Oroszország és Szíria is. Amerikát várhatóan más országok is követik majd.

Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével a katonák számát tekintve, az elmúlt években sokan romlott a viszony az Erdogan-kormány és az Egyesült Államok közt, részben a törökök Oroszországhoz való közeledése miatt, mely elhatározással úgy tűnik, végül felhagyott a török kormány.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter mindössze percekkel később reagált, hangsúlyozva, hogy Ankara teljességgel elutasítja az amerikai elnök bejelentésében foglaltakat. „Nincs mit tanulnunk másoktól a múltunkat illetően. A politikai megalkuvás a legnagyobb árulás a béke és az igazság ellen” – jelentette ki Twitter-üzenetében a török tárcavezető. „Határozottan elutasítjuk ezt a kizárólag populizmuson alapuló nyilatkozatot” – tette hozzá.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?