Ismét megtiltották a megemlékezést Kínában Tienanmen évfordulóján

Ismét megtiltottak minden nyilvános megemlékezést Kínában az 1989-es, Tienanmen téri demokráciapárti tüntetések június 4-i eltiprásáról, és ezt fokozott biztonsági intézkedésekkel be is tartatják – jelentették hírügynökségek szombaton, az évfordulón.

Hongkongban legutóbb 2019-ben lehetett nyilvánosan megemlékezni a diákok vezette lázadás letöréséről, a hongkongi nemzetbiztonsági törvény 2020-as bevezetése óta ott sem. A Peking fennhatósága alól kibújó Tajvan és a vele szövetséges Washington azonban azt ígérte, hogy soha nem fogják elfelejteni a 33 évvel ezelőtti napot.

Peking mindig minden tőle telhetőt megtett azért, hogy kitörölje Tienanment a kollektív emlékezetből. A kínai történelemkönyvek nem is említik. A hatóságok a közösségi médiából szisztematikusan törölnek minden ezzel kapcsolatos bejegyzést – írta az AFP hírügynökség.

1989 áprilisában tüntetők foglalták el a pekingi Tienanmen teret, és demokratikus változásokat követeltek. A kínai kommunista vezetés utasítására a hadsereg június 4-én elkezdte a tér kiürítését. A brutális művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Szombatra a hatóságok arcfelismerő kamerákat szereltek fel Pekingben a központi térre vezető utakon. Az utcákra kivezényelt rendőrök aprólékosan ellenőrzik a járókelőket.

A hongkongi rendőrség szerint ötéves börtönt kockáztat, aki engedély nélkül vesz részt megemlékezésen | Illusztráció: Agerpres/EPAA hongkongi rendőrség közölte, hogy az engedély nélküli nyilvános gyűléseken való részvétel akár öt év börtönt vonhat maga után. A pár éve még szabadságot élvező, egykori brit gyarmaton mindig a Victoria-parkban tartottak gyertyafényes megemlékezést több tízezer ember részvételével, így a hongkongi rendőrség a parkra különösen figyel most, egy részét le is zárta – írta a Reuters.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?