banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ismét lakott területeket lőttek Harkiv megyében az orosz erők, halottak is vannak

Ismét több lakott területet lőttek az éjjel az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkivnál, a megyeszékhely határában fekvő Derhacsi településen. Az előzetes adatok szerint három polgári személy vesztette életét és heten sebesültek meg – közölte hétfőn a régió kormányzója.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy Oleh Szinyehubov kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon közölte még, hogy a megyében a leghevesebb harcok változatlanul Izjum városánál zajlanak. Egyúttal hozzátette, hogy az orosz csapatok napról napra nagy erőket veszítenek Izjumnál. A Harkivtól délre fekvő Lozova településről az ukrán hatóságok elkezdték az ott lakók kimenekítését – írta a megyei vezető.

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye katonai adminisztrációjának vezetője arról adott hírt, hogy Rubizsne településen orosz lövedék csapódott be egy templomba, két pap megsérült. Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzója közben arról számolt be, hogy az orosz csapatok már elhagyták Csernyihiv város könyékét, így az ukrán hatóságok viszonylag biztonságos útvonalat tudtak nyitni a megyeszékhelyt elhagyni kívánó lakosok, illetve oda irányuló humanitárius szállítmányok számára. Hozzátette, hogy az orosz erők kezdenek kivonulni a megye egész területéről.

Az ukrán vezérkar hétfő déli helyzetjelentése szerint az orosz csapatok átcsoportosítják erőiket, hogy újabb offenzívát indítsanak Ukrajna keleti részében – elsősorban Harkiv megyében és a Donyec-medencében –, de erősítéseket hajtanak végre a déli országrészben is. Az orosz csapatok változatlanul blokád alatt tartják Harkiv városát és tüzérségi támadásokat hajtanak végre a megyeszékhely ellen. Izjumnál kísérleteket tesznek egy híd helyreállítására, hogy tovább folytathassák előrenyomulásukat a város felé. Donyeck megyében a fő erőket Popaszna és Rubizsne településekhez összpontosították, továbbá előkészületeket tesznek Szeverodoneck elleni támadásokra, valamint arra, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kulcsfontosságú kikötővárost. Eközben, az ukrán vezérkar szerint, a déli Herszon megyében az ukrán hadsereg fokozatosan visszaszorítja az orosz csapatokat. A rossz időjárási viszonyok – tengeri viharok – miatt az orosz hadihajóknak csökkent az aktivitásuk a Fekete- és az Azovi-tengeren – jelentette az ukrán vezérkar.

A kijevi vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 18 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 147 orosz repülőgépet, 134 helikoptert, hét hadihajót, 647 harckocsit, 1844 páncélozott harcjárművet, 330 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 107 rakéta-sorozatvetőt.

Közben holtan találták a Kijev megyében, a fővárostól nyugatra fekvő Motizsin falu vezetőjét és férjét, akiket feltételezések szerint orosz katonák raboltak el. Erről egy másik környékbeli település, Makariv elöljárója adott hírt hétfőn a Telegramon.

Görögország eközben újra megnyitotta Odesszában a konzuli hivatalát. Ezt Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter jelentette be Odesszában, ahová elkísért egy humanitárius szállítmányt, amelyet országa adományozott a dél-ukrajnai város lakóinak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?