banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Íjas ámokfutó végzett több emberrel Norvégiában

Rendőrök biztosítják a helyszínt Kongsbergben | Fotó: Agerpres/EPA

Egy íjjal felfegyverzett férfi kezdett vérengzésbe szerda este a dél-norvégiai, Oslótól mintegy 80 kilométerre található Kongsberg városában, többen meghaltak és megsebesültek, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek – közölte a norvég rendőrség.

A norvég közszolgálati rádió tájékoztatása szerint az első lakossági bejelentések 18.13-kor futottak be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

A BBC információi szerint a gyanúsított a jelentések szerint az egész városban mozgott, és a hatóságok több nagy területet lezártak. Médiajelentések szerint a támadó egy szupermarketben kezdte az ámokfutást. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki Kongsberg belvárosában, amely felett rendőrségi helikopterek köröztek. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak.

„A férfit elfogták, a rendelkezésre álló információink szerint egyedül cselekedett” – ismertette Öyvind Aas rendőrfőnök. „Többen életüket vesztették, illetve megsebesültek” – tette hozzá, de nem említette az áldozatok pontos számát. A rendőrség egyelőre nem közölt semmilyen információt az elkövető személyéről, sem lehetséges indítékáról. Nem lehet tudni egyelőre, hogy terrortámadás történt-e.

Norvég sajtójelentések szerint öt ember meghalt a támadásban, ketten pedig megsérültek, köztük egy szolgálaton kívüli rendőr.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági tagozatának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban 77-en vesztették életüket.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?