Heves összecsapásokat jelentettek Líbia fővárosából, legalább öten meghaltak

Összecsapásokat jelentettek péntekre virradóan a líbiai Tripoliból, a rivális milíciák közt kitört harcoknak legalább öt halálos áldozatuk van – jelentette az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap.

Az erőszakos cselekmények miatt néhány órára felfüggesztették a tripoli Mitiga nemzetközi repülőtér működését is.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) a héten már felszólította a szembenálló feleket, hogy tartsák be a tűzszünetet, csökkentsék a feszültséget, és helyezzék a nemzet érdekeit a politikai csatározások fölé. A Tanács egyúttal sürgette az összes külföldi zsoldos azonnali kivonását Líbiából, valamint állást foglalt a választások mihamarabbi megtartása mellett.

Illusztráció forrása: Agerpres/Xinhua

A líbiai fővárosban – viszonylagos nyugalom után – május közepén, robbantak ki összecsapások, miután a tobruki, párhuzamos törvényhozás által februárban miniszterelnökké választott Fathi Basaga és több minisztere bejelentette érkezését a fővárosba. A harcok hatására Basaga távozott Tripoliból.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben. A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?