Három embert megölt egy fiatal dán férfi, aki tüzet nyitott egy bevásárlóközpontban

Hárman meghaltak vasárnap egy koppenhágai bevásárlóközpontban történt lövöldözésben. A 22 éves dán férfiként azonosított merénylőről több felvétel is napvilágot látott, ahogy a bevásárlóközpontban fel-alá járkál fegyverével.

Helyszínelés a koppenhágai bevásárlóközpontnál | Fotó: Agerpres/EPAHárman életüket vesztették, többen pedig súlyosan megsérültek a koppenhágai Fields bevásárlóközpontban történt vasárnapi lövöldözés során. Több szemtanú a közösségi médiában osztott meg felvételeket, amelyeket telefonjaikkal rögzítettek a tragikus estén.

Az egyik videón a 22 éves dán állampolgárként azonosított fegyveres férfi látható, amint fel-alá járkál fegyverével a bevásárlóközpontban. Soren Thomassen rendőrfőkapitány szerint a férfi indítéka nem ismert.

A közösségi médiában megjelent felvételeken lövéseket is lehet hallani, illetve a plázából menekülő embereket lehet látni. Szemtanúk pánikról számoltak be a vásárlók körében. Egyikük Isabelle, így nyilatkozott a dán médiának: „Hirtelen lövéseket hallottunk. Azt hiszem tíz lövést hallottam, majd átrohantam a bevásárlóközponton, és egy apró WC-ben húzódtunk össze körülbelül 11-en, és ott vártuk, hogy vége legyen. Meleg volt, nagyon féltünk. Szörnyű volt” – közölte a BBC.

A hatóságok felszólították az üzlettulajdonosokat, hogy őrizzék meg az esetlegesen birtokukban lévő térfigyelő kamerák felvételeit. A rendőrség tájékoztatása szerint a bevásárlóközpontban elkövetett merénylet gyanúsítottja egy puskát, valamint lőszereket tartott magánál, amikor letartóztatták. A 22 éves gyanúsítottat hétfőn kihallgatják a bíróságon. A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy több támadó lett volna, a 22 éves férfi egyedül volt, a lövöldözéssel összefüggésben egy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A plázában több mint 140 üzlet és étterem található. A többszintes bevásárlóközpont Koppenhága külvárosában található, közvetlenül a városközpontba csatlakozó metróvonallal szemben. A Reuters hírügynökség megjegyezte, a lövöldözés helyszínétől nem messze – mindössze 500 méterre – található a Royal Arena rendezvényközpont, ahol az este folyamán Harry Styles brit énekes fellépése lett volna. A koncertet a tragikus események miatt törölték. A koncertre készülő rajongók és szülők is pánikról, rémületről számoltak be. „A lányomat elkezdték lökdösni, amikor az elkövető lövéseket adott le. Több helyen megsérült. Szörnyű” – mondta egy édesapa, aki lányait vitte a koncertre. Másik lánya így nyilatkozott: „Nem tudtuk, mit tegyünk, ezért elkezdtünk szaladni. Az emberek a kijárati tábla felé tereltek minket, felszaladtunk a tetőre, egy darabig ott ragadtunk, az emberek pánikba estek, sírtak”.

Korábban pszichiátriai kezelés alatt állt a magányos elkövető

Soren Thomassen koppenhágai rendőrfőkapitány hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: magányos elkövető oltotta ki három ember életét, aki korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. További négy sérült állapota válságos.

„Magányos gyilkosról van szó, semmi jel nem mutat arra, hogy lettek volna társai. A dán állampolgárságú elkövető ugyanakkor komolyan előkészítette az akciót” – közölte. Az áldozatokkal és a sérültekkel kapcsolatban a rendőrfőnök megállapította, a tettes véletlenszerűen választotta ki áldozatait, nem utal arra semmi, hogy ismerte volna őket korábbról.

A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár. A merénylet során négy fő (két dán és két svéd állampolgár) súlyosan megsérült, őket kórházban kezelik, állapotuk súlyos. A rendőrségi tájékoztatás szerint az elkövetőnek nem volt fegyvertartási engedélye, és Soren Thomassen rendőrfőkapitány közlése szerint korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Kapcsolódók

Kimaradt?