banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Gigászi lepkét fedeztek fel egy ausztráliai iskola szomszédságában

A farontó lepkefélék családjának egy gigantikus tagját fedezték fel egy délkelet-queenslandi általános iskola szomszédságában.

Az Endoxyla cinereus faj képviselőjére építőmunkások találtak rá a Mount Cotton State School új tantermei számára kijelölt építési területen - írja az abc.net.au.

Az iskola igazgatója szerint az új épületszárny az esőerdő szélén épül. „A dolgozóinkat és a diákokat nem hökkentette meg a felfedezés, mivel Mount Cotton térsége a legkülönfélébb állatoknak ad otthont, mindazonáltal ilyen éjszakai lepkét még sosem láttunk” – jegyezte Meagan Steward.

Fotó: az építőmunkások via ABCA munkások lefényképezték a lepkét, majd biztonságba helyezték az erdőben.

Az Endoxyla cinereus a farontó lepkefélék (Cossidae) családjába tartozik és felnőtt példányai mindössze néhány napot élnek.

A Queenslandi Múzeum rovartani részlegének vezetője, Christine Lambkin szerint ez faj a legnagyobb testsúlyú éjszakai lepke. A nőstény tömege akár a 30 grammot, szárnyfesztávolsága a 25 centimétert is elérheti. „Nem igazán tudnak repülni. A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára vagy egy kerítésoszlopra, és ott várják, hogy a hímek rájuk találjanak” – magyarázta a szakember. A hímek sokkal kisebb termetűek, nagyjából feleakkorák. A nőstények nem táplálkoznak, felnőtt életük mindössze néhány napra korlátozódik, felnőnek, párzanak, lerakják a petéket és elpusztulnak.

Az iskolaigazgató szerint a felfedezés jó alapanyagot szolgáltatott a kreatívírás-tanóra számára. A gyerekek egy farontólepke-invázió forgatókönyvét vázolták fel. Steward szerint a diákok néhány rendkívül kreatív, fantáziadús történetet írtak, köztük egy olyat, amelyben az egyik tanárnőt felfalja egy hatalmas lepke.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?