banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ferenc pápa ima- és böjtnapot hirdetett az ukrajnai békéért

Fotó: Agerpres/EPAA „népeknek szenvedést okozó lépések” leállítását sürgette Ferenc pápa az általános audiencián mondott beszédében a Vatikánban szerdán, ima- és böjtnapot hirdetve meg március 2-ra a békéért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy nagy fájdalmat érez, mivel „az utóbbi hetek diplomáciai erőfeszítései ellenére egyre aggasztóbb helyzet körvonalazódik”.

A katolikus egyházfő a politikai felelősökhöz intézett felhívást, arra kérve őket, „komoly lelkiismeret-vizsgálatot végezzenek Isten előtt, aki a béke és nem a háború istene, mindenki atyja, nem csak egyeseké, és aki testvérként, nem ellenségként akar bennünket látni”. „ Kérek minden érintett felet, tartózkodjon bármilyen lépéstől, mely további szenvedést okoz a lakosságnak, törékennyé téve a népek közötti együttélést, elértéktelenítve a nemzetközi diplomáciát” - mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy vele együtt az egész világon sokan mások is félelmet és aggodalmat éreznek, „mivel mindenki közös békéjét ismét egyéni érdekek fenyegetik”.

A pápa felhívást intézett a hívőkhöz és a nem hívőkhöz is, böjtölési napot hirdetve meg a békéért március 2-ra, hamvazószerda napjára. „Jézus megtanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel kell válaszolni: imával és böjttel” - mondta Ferenc pápa, aki a béke királynője, Szűz Mária közbenjárását is kérte, hogy oltalmazza a világot a háború "őrületétől".

Ferenc pápa január 26-án is imanapot vezetett az ukrajnai békéért.

Kapcsolódók

Kimaradt?