Ferenc pápa a pandémia okozta társadalmi és politikai válságban a párbeszéd útját jelölte meg megoldásként

A katolikus egyházfő a párbeszédet és az egymásra figyelést szorgalmazta.

Az eső ellenére mintegy húszezren hallgatták a Szent Péter téren Ferenc pápa karácsonyi beszédét, melyben az egyházfő a pandémia okozta bezárkózás helyett párbeszédet,  egymásra figyelést, közös cselekvést szorgalmazott a társadalomban éppúgy, mint a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában.A pápa a környezetvédelemről is szót ejtett/Fotó: Facebook/Vatican News

Rómaiak és turisták esernyővel a kezükben hallgatták Ferenc pápát, aki 2020 húsvétja óta most először mondta el ünnepi beszédét ismét a hagyományos helyszínről, vagyis a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról. A tavalyi zárlattal ellentétben idén nyitva volt a Szent Péter tér is, a jelenlevőkre egyedül a maszkkötelezettség vonatkozott.

Ferenc pápa karácsonyi üzenete központjába a pandémia okozta globális társadalmi, gazdasági és politikai válsághelyzetet helyezte. Kijelentette, a járvány nehéz próbára tette a társadalmi kapcsolattartást: megerősítette a bezárkózási hajlamot, a „magamtól megoldom” választását, így az emberek lemondanak a világba való kilépésről, a többiekkel való találkozásról, a közös cselekvésről. Úgy vélte, nemzetközi szinten is fennáll a veszély, hogy „összetett válsághelyzetekben a rövidebb kitérőre esik a választás a párbeszéd hosszabb útja helyett, pedig az az egyedüli, mely megosztott és tartós megoldáshoz vezet”.

Karácsonyi beszédében szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit, az első helyen a több mint tíz éve háború dúlta Szíriát említve. Irakot nevezte meg, amely nehezen tud talpra állni az országot sújtó hosszú háborús időszak után. Jemen gyermekeinek kiáltását idézte, megemlítette - az egyházfő szerint - precedens nélküli válságban élő Libanont. Kiemelte az izraeliek és palesztinok közötti „folyamatos feszültséget, mely megoldás nélkül húzódik, egyre súlyosabb társadalmi és politikai következményekkel”. Említette Mianmart, ahol - hangsúlyozta - az intolerancia és az erőszak nem ritkán a keresztény közösséget veszi célba. Fényességet és támaszt kért azok számára, akik „ellenszélben is”  párbeszédet szorgalmaznak Ukrajnában a „rákként szétágazó” konfliktus terjedése helyett. Megbékélést sürgetett Etiópiában, a terrorizmus sújtotta Száhel-övezetben, a politikai megosztottságtól, munkanélküliségtől és gazdasági egyenlőtlenségtől sújtott észak-afrikai országokban, a belső konfliktusoktól szenvedő Szudánban és Dél-Szudánban, ahova 2022-ben akar elutazni.
„Ne maradjunk közömbösek a migránsok, az elvándorlók és menekültek drámájával szemben, akik azt kérik, ne forduljunk el tőlük, ne tagadjuk meg a mindannyiunkban közös emberséget, vállaljuk magunkra élettörténeteiket” - jelentette ki Ferenc pápa.

A pápa a Föld védelmét és olyan megállapodásokat sürgetett, melyek  a következő generációk számára biztosítják, hogy az életet tiszteletben tartó környezetben élhessenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?