Elrabolták a líbiai nemzetközileg elismert egységkormány egyik tagját

Elrabolták a líbiai nemzetközileg elismert egységkormány egyik miniszterelnök-helyettesének a kabinetfőnökét Tripoliban – jelentette be az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) kedd este.

Nem biztonságos a helyzet az észak-afrikai országban | Fotó: Agerpres/XinhuaRida Faradzs Fraitiszt és egy munkatársát a múlt héten hurcolták el ismeretlen fegyveresek Tripoliból – tették hozzá a közleményben. Az UNSMIL egyúttal aggodalmát fejezte ki az országban elkövetett emberrablások miatt, amelyek a szervezet szerint súlyos következményekkel járhatnak a líbiai békefolyamatra nézve. Az Abdulhamid Mohammed Dbeibah vezette átmeneti kormány egyelőre nem reagált a hírre, amelyet egyébként korábban nem közölt a helyi sajtó sem.

Az észak-afrikai ország 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatását követően káoszba süllyedt, 2014-ben pedig gyakorlatilag két részre szakadt. A szembenálló felek tavaly nyáron függesztették fel a harcokat, és az ENSZ égisze alatt béketárgyalások kezdődtek a tűzszünetről, a tervek szerint pedig december végén általános választást tartanak.

Az előrelépések ellenére az országban még mindig rossz a biztonsági helyzet, egyebek között a polgárháború idejéből itt maradt milíciák, illetve a külföldi zsoldosok miatt. Júniusban a Nemzetközi Vöröskereszt egyik képviselőjét rabolták el Líbia keleti részén, ahol az ilyen bűncselekmények egyébként is gyakoriak.

Kapcsolódók

Kimaradt?