Elfogták a mexikói drogbáró, a Köpcös fiát

Elfogták Ovidio Guzmán kartellfőnököt, a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán volt drogbáró fiát a mexikói hatóságok – közölték csütörtökön tisztviselők.

Ovidio Guzmán őrizetbe vételét éjszakai erőszakhullám előzte meg az észak-mexikói Sinaloa állam Culiacán városában, amely a világ egyik leghírhedtebb drogkartelljének, az azonos nevű Sinaloának is székhelye.

Ovidio apja letartóztatását követően vált a Sinaloa kartell egyik kulcsfigurája. Bár Ovidiót 2019 októberében rövid időre egyszer már őrizetbe vették, bűnszervezete erőszakos megtorlásától tartva a mexikói hatóságok nem sokkal később kénytelenek voltak elengedni.

Fotó: a mexikói kormány

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselők egyike szerint csütörtökre virradóra a biztonsági erőket teljesen lefoglalta a Guzmán család válaszlépéseinek megfékezése a térségben. Culiacán repülőterét este tíz óráig bezárták.

A helyi kormányzat arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, az iskolák és a kormányhivatalok pedig szintén zárva tartanak az erőszakhullám miatt. Az észak-mexikói Chihuahua állam hatóságai pedig egy helyi bandafőnök látványos szökéséről és haláláról számoltak be.

A Háló (El Neto) ragadványnéven ismert Ernesto Alberto Pinón de la Cruz újévkor szökött meg Ciudad Juárez városának fegyintézetből, amikor bandája tagjai páncélozott járművekkel támadást indítottak a börtön ellen. A támadásban tíz biztonsági és négy rab vesztette életét, tizenhárom másik ember megsebesült, 24 fegyenc pedig el tudott szökni.

A hatóságok később Chihuahua városában tartóztatták fel Pinón de la Cruzt, a Sinaloa kartell fegyveres szárnyaként ismert Los Mexicles banda vezetőjét, aki halálos lövést kapott a biztonsági erőkkel vívott tűzpárbajban. Páncélozott kocsijában nyolc karabélyt foglaltak le a hatóságok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?