Elesett az ukrajnai fronton egy aradi fiatalember – önkéntesként harcolt az oroszok ellen

Elesett az ukrajnai fronton egy 27 éves aradi fiatalember, aki a múlt év óta önkéntesként harcolt az ukrán hadsereg oldalán az Oroszország elleni háborúban – jelentették be a hozzátartozói.

Rudolf Wittmann közeli ismerősei szerdán elmondták, hogy a fiatalember már 19 évesen jelentkezett a francia idegenlégióba, de nem a fegyverek vonzották. „Nagyon tisztelte azt a fegyelmet, becsületet, büszkeséget, ami a katonaságot jellemzi” – nyilatkozta egy jó barátja.

Fotó: Rudolf Wittmann/Facebook

Marcus Jivan szerint Rudolfnak nagyon jó lelke és acélos akarata volt, és amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, nem akart ölbe tett kézzel ülni. „Többször megkérdeztem tőle, biztos abban, hogy ezt akarja, (...) és ő meg volt győződve arról, hogy nincs más választása, mint tenni valamit egy szenvedő országért” – mondta Jivan, aki maga vitte el autójával a barátját a román–ukrán határig.

Beszélt arról is, hogy Rudolf kevesebb mint egy év ingyenes szolgálat után az ukrán hadsereg különleges alakulatához került. Interneten keresztül folyamatosan tartották a kapcsolatot, legutóbb múlt csütörtökön beszéltek.

Az aradi fiatalember beleszeretett egy ukrán lányba, aki Facebookon számolt be a romániai kedvese haláláról. „Egy külföldi, aki azért jött Ukrajnába, hogy megvédje a hazámat, és az oltalmazóm, a támogatóm lett. Hihetetlenül nagyszívű, őszinte lelkű és kedves ember, aki nem félt a haláltól” – írta róla a bejegyzésében.

A külügyminisztérium szerdán az Agerpres hírügynökség kérdésére megerősítette: az ukrán hatóságok tájékoztatták Bukarestet „egy román állampolgár Ukrajnában bekövetkezett haláláról”. Közölték azt is, hogy a csernyivci román főkonzulátus munkatársai segítenek a fiatalember holttestének hazaszállításában.

Nyitókép: Agerpres/EPA

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?