Egy titkos kijevi jelentés szerint nyugati technológia segíti az oroszokat az ukránok támadásában

Az ukrajnai városok elleni legutóbbi orosz támadásokban használt iráni kamikaze drónok európai alkatrészeket tartalmaznak – derül ki egy titkos dokumentumból, amelyet Kijev küldött nyugati szövetségeseinek még augusztusban. Ugyanebben az iratban nagy hatótávolságú rakétákat kérnek az oroszországi, iráni és szíriai gyártóközpontok támadására – írja a The Guardian információi alapján a Hotnews hírportál.

Az ukrán kormány által a G7-országoknak augusztusban küldött 47 oldalas dokumentumban az áll, hogy az oroszok az elmúlt három hónapban több mint 600 olyan támadást hajtottak végre ukrajnai városok ellen, amelynek során a használt pilóta nélküli légi járművek nyugati technológiát tartalmaznak.

A brit The Guardian által megszerzett jelentés szerint a Shahed-131-es drónban 52, a Shahed-136-os modellben pedig 57 olyan alkatrészt találtak, amelyeket nyugati cégek gyártottak. Ezeknek a kamikaze drónoknak a repülési hatótávolsága 2000 kilométer, repülési sebességük pedig 180 km/óra.

Egy viszonylag jó állapotban Ukrajnában megtalált Shahed-131-es drón | Fotó forrása: Conflict Armament Research

Az azonosított alkatrészek gyártójaként öt európai vállalat, köztük egy brit multinacionális cég lengyel leányvállalata szerepel a jelentésben. „A gyártók között olyan vállalatok vannak, amelyek a Moszkvával szemben szankciókat bevezető koalíció országaiban – az Amerikai Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában, Japánban és Lengyelországban – székhellyel rendelkeznek” – áll a dokumentumban.

Az irat szerint Kijev azt javasolja nyugati szövetségeseinek, hogy a Shahed drónok ellen „az ezeket a pilóta nélküli légi járműveket gyártó iráni és szíriai gyárakra, valamint az Oroszországban található potenciális gyártóüzemekre mért rakétacsapásokkal” lépjenek fel. „A fentieket az ukrán védelmi erők hajthatják végre, ha a partnerek biztosítják a megsemmisítéshez szükséges eszközöket” – áll a dokumentumban.

A brit portál azt is megjegyzi, hogy Oroszország 2022 szeptemberében kezdte el használni az úgynevezett Shahed kamikaze drónokat. Az elmúlt hetekben ilyen drónok hullámait főként ukrán kikötői infrastruktúrára, köztük a román határ közeli ukrán dunai kikötőkre indították.

Kapcsolódók

Kimaradt?