Dróntámadás érte az oroszországi kurszki repülőteret, Ukrajnában légiriadó van érvényben

Dróntámadás érte a kurszki repülőteret Oroszországban – közölte Roman Sztarovojt, az oroszországi régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján. Eközben az ukrán hatóságok felszólították a lakosságot, hogy keressen menedéket, és az egész ország területén légiriadót rendeltek el.

„Egy olajtartály kigyulladt a kurszki repülőtér közelében dróntámadás következtében. Áldozatok nem voltak. A tüzet megfékezték. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik” – írta a kormányzó. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a kurszki repülőtér az Ukrajna ellen indított háború február 24-i kezdete óta nem fogad és nem indít polgári repülőgépeket. Kurszkban, valamint tíz másik dél- és közép-oroszországi repülőtéren korlátozott repülési rendet vezettek be ekkor.

Hétfőn Szaratov és Rjazany megyében támadtak katonai repülőtereket ukrán drónok. Az orosz védelmi minisztérium szerint a szovjet gyártmányú, kis magasságban repülő drónokat az orosz légierő légvédelme lelőtte, de a támadásban a műszaki személyzet három katonája így is életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. Két repülőgép burkolata kisebb sérüléseket szenvedett.

A tárca szerint a támadás a gyagilevói és az engelsi repülőtér ellen irányult, ahol az orosz légierő Tu-95-ös hadászati bombázói állomásoznak. A Readovka.news hírportál hétfői közlése szerint a drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Engels repülőteréről december 3-án és 4-én az amerikai Maxar cég kereskedelmi műholdjai felvételeket készítettek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Gyagilevo és Engels elleni támadási kísérlet dacára az orosz haderő hétfőn nagy pontosságú légi és tengeri indítású fegyverekkel mért csapást Ukrajna katonai komplexumának irányítási rendszerére és kapcsolódó létesítményeire, kommunikációs csomópontjaira, energetikai és katonai egységeire. A támadás megsemmisítette mind a 17 kiválasztott célpontot, megnehezítve az ukrán utánpótlás vasúti szállítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov Live médiacsatornának nyilatkozva kedden kijelentette, hogy az ukrán erők reggel óta lövik a zaporizzsjai atomerőmű ipari övezetét. Az Oroszország által elcsatolt donyecki régióban lévő Horlivka polgármestere, Ivan Prihogyko Telegram-bejegyzésben közölte, hogy négy ukrán tüzérségi találat károkat okozott a Sztirol vegyi üzemben. A Donyecki Népköztársaságban a helyi hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán négy civil életét vesztette, nyolc pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

Ukrajna teljes területén légiriadó van érvényben

Légiriadó van érvényben Ukrajna teljes területén, a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy keressen menedéket. Az ország több pontjáról jelentettek rakétacsapásokat.

A tél beálltával Oroszország feltételezhetően további rakétatámadásokkal próbálja majd megbénítani az ország infrastruktúráját és energiaellátását. Az egész országra légi riasztást adtak ki, a hatóságok pedig arra szólították fel az embereket, hogy keressenek menedéket.

Robbanásokról számoltak be az ország több részén, találat érte Odessza, Cserkaszi és Krivij Rih városát, rakéta csapódott be a zaporizzsjai erőmű környékén is – két ember meghalt. Odessza városában szünetel a vízellátás, miután a szivattyúállomások áramellátása megszűnt – írta Twitter-oldalán Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője elmondta: Oroszország szárazföldi rakétákat indított Dél-Oroszországból, és hajórakétákat a Kaszpi- és a Fekete-tengerről, valamint stratégiai bombázók is útnak indultak. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy az oroszok valószínűleg több hullámban támadnak majd, hogy az ukrán légvédelem számára ezzel is megnehezítsék rakétáik kilövését.

Az Ukrajnát ért hétfői rakétatámadások miatt Moldova nagy részén is áramkimaradások vannak. A rendőrség közlése szerint rakétadarabokat találtak az ukrán határhoz közeli Briceni régióban – számolt be a Reuters.

Kapcsolódók

Kimaradt?