Brit egészségügy: nem okoz súlyosabb betegséget a dél-afrikai variáns

Nincs semmiféle jel arra, hogy a koronavírus dél-afrikai változata, amely Nagy-Britanniában is felbukkant, a korábbi változatoknál súlyosabb betegséget okozna, terjedését azonban mindenképpen meg kell állítani - mondta kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 105 pozitív koronavírus-szűrési leletben azonosították a dél-afrikai változatot, köztük 11 olyan páciens szervezetében is, akik nem jártak Dél-Afrikában, és olyanokkal sem kerültek kapcsolatba, akik onnan utaztak Angliába.

Kedden külön tömeges koronavírus-szűrési program kezdődött nyolc olyan délkelet- és közép-angliai körzetben – köztük három londoni kerületben –, ahol feltűnt a dél-afrikai variáns. Hancock ugyanakkor elmondta keddi tájékoztatóján, hogy a nyugat-angliai Bristolban és az északnyugat-angliai Liverpoolban is találtak vírusvariánsokat, és ezekben a városokban is megelőző tömeges szűrések kezdődtek.

A dél-afrikai koronavírus-változat izolálását célzó soron kívüli szűrési program 80 ezer embert érint. A hatóságok postai irányítószámok alapján meghatározott körzetekben járnak lakásról lakásra, és kérik a 16 évesnél idősebb lakókat, hogy végeztessék el a szűrővizsgálatot, akkor is, ha nincsenek koronavírus-fertőzés lehetőségére utaló tüneteik. A felkeresett körzetekben otthon elvégezhető tesztekhez szükséges eszközöket osztanak ki, majd ezeket begyűjtik. Több helyszínen mobil szűrőállomásokat is telepítenek.

Matt Hancock keddi parlamenti tájékoztatóján elmondta: a kormány bővíti a munkahelyi tesztelési lehetőségeket is azok számára, akik nem otthonról dolgoznak, és kéri a munkáltatók együttműködését.

Susan Hopkins professzor, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) Covid-stratégiai igazgatója keddi nyilatkozatában közölte: lehetséges, hogy a dél-afrikai variáns a korábbi változatoknál ellenállóbb a koronavírus ellen kidolgozott és már forgalomban lévő oltóanyagokkal szemben, de a jelenlegi vakcinák még így is jó védelmet nyújtanak e variáns ellen.

Korábbi szakértői vélemények szerint rövid idő alatt módosítani is lehet az oltóanyagokat, ha az esetleges még újabb koronavírus-változatok felbukkanása ezt szükségessé tenné.

A Public Health England kedden közölte, hogy a múlt év végén Délkelet-Angliában azonosított helyi koronavírus-variáns is valószínűleg kissé tovább módosult. A tájékoztatás szerint a PHE vizsgálatai a brit variáns módosult változatát nagyon csekély számban, 214 159 szűrési mintából 11-ben mutatták ki, és az oltások e változat ellen is minden jel szerint hatékonyak.

A szolgálat szakértői hangsúlyozták, hogy a vírusmutációk előfordulása nem váratlan fejlemény, de érdemes továbbra is az emberek közötti távolságtartással akadályozni a terjedést, mert ez az új vírusváltozatok kialakulását is nehezíti.

(Címlapkép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?