banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az Egyesült Arab Emírségek francia Rafale szuperszonikus harci gépeket vásárol

Az Egyesült Arab Emírségek francia Rafale szuperszonikus vadászbombázókat vásárol - jelentette be Párizsban az Elysée-palota, azaz a francia elnöki hivatal, miközben Emmanuel Macron francia államfő Dubajban tárgyal.

A francia közlés szerint az Emírségek pénteken írta alá a 80 darab Rafale típusú vadászbombázó vásárlásáról szóló szerződést. A negyedik generációs szuperszonikus harci repülőket a francia Dassault Aviation óriásvállalat gyártja.

A Challenges francia hírportál értékelése szerint 2004 óta - amióta hadrendbe állt - ez a legjelentősebb Rafale-megrendelés, értéke mintegy 16 milliárd euró. A francia védelmi minisztérium közlése szerint a Rafale-okat 2027 és 2031 között szállítják le az Emírségeknek.

A vadászbombázók mellett az Egyesült Arab Emírségek szerződést írt alá 12 darab Caracal helikopter vásárlásáról is. A Caracalok nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopterek, amelyeket az Airbus gyárt.

A francia elnöki hivatal szerint a szerződések „a két ország közötti stratégiai partnerség szélesebb körű megalapozását” jelentik. A közlemény kiemelte azt is, hogy a szerződések annak a „kölcsönös bizalomnak a megnyilvánulásai”, amelyet az Emírségekben található három francia katonai támaszpont is jelez. Florence Parly, francia védelmi miniszter a Twitteren jelezte elégedettségét. „Ez a stratégiai partnerség szilárdabb, mint valaha. Büszke vagyok, hogy a kiváló francia ipart a csúcsokon láthatom” – írta a mikroblogon a miniszter.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?