Az EU meghosszabbította a terrorszervezetekre vonatkozó szankcióit

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió Külügyi Tanácsa luxembourgi ülésén további egy évvel, 2024. október 31-ig meghosszabbította az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel kapcsolatban álló természetes vagy jogi személyekre, szervezetekre és vállalkozásokra vonatkozó szankcióit.

A külügyi tanács hétfői tájékoztatása szerint az EU azért hosszabbította meg a büntetőintézkedéseket, mert a felsorolt terrorszervezetekkel összeköttetésben álló emberek vagy szervezetek továbbra is fenyegetést jelentenek.

Illusztráció: Berlini Rendőrség Facebook oldala

A korlátozások között pénzeszközök és egyéb pénzügyi eszközök befagyasztásával kapcsolatos intézkedések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek. Az érintettek rendelkezésére sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható semmilyen technikai vagy pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás. Tilos számukra olyan szolgáltatást nyújtani, amely katonai tevékenységekhez vagy fegyverek és hadianyag rendelkezésre bocsátásához, gyártásához, karbantartásához és használatához kapcsolódik.

A jegyzékbe vétel kritériumai között a két említett szervezet által elkövetett terrorcselekmény végrehajtásában való részvétel vagy ilyen jellegű cselekmény megkísérlése, illetve elősegítése szerepel. Jegyzékbe kerülhetnek azok is, akik tagokat toboroznak, fegyvereket és hozzájuk kapcsolódó hadianyagot szolgáltatnak, adnak el vagy adnak át a terrorszervezeteknek vagy azok bármely sejtjének, fiókszervezetének, illetve az említettekből kivált bármely csoportnak vagy utódszervezetnek.

A listán jelenleg tizennégy ember és öt szervezet szerepel.

Az EU 2016 szeptembere óta alkalmazhat autonóm módon szankciókat az Iszlám Állammal és az al-Kaidával, valamint a velük összeköttetésben álló vagy őket támogató emberekkel és szervezetekkel szemben. Azelőtt csak olyan személyekkel és szervezetekkel szemben lehetett szankciókat alkalmazni, akiket, illetve amelyeket az ENSZ vagy valamely önállóan eljáró uniós tagállam jegyzékbe vett.

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett amellett, hogy fellépjen mindazok ellen, akik terrortámadások tervezésével, finanszírozásával és végrehajtásával, valamint a terrorista propaganda globális terjesztésével veszélyeztetik a nemzetközi békét és biztonságot – tette hozzá közleményében az uniós külügyi tanács.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?