A légi Schengen-tagság ellenére ellenőrzik a Romániából érkező utasok okmányait? 

Bár Románia hivatalosan csatlakozott a schengeni övezethez a légi, illetve vízi közlekedésben, egyes tapasztalatok szerint külföldön továbbra is ellenőrzésekbe ütköztek a Romániából érkezett utasok.  

Vlad Gheorghe, a Mentsétek meg Romániát Szövetség színeiben európai parlamenti mandátumot szerzett képviselő arról számolt be, hogy  a párizsi repülőtéren őt és a romániai repülőjárat többi utasát is biztonsági ellenőrzésnek vetették alá.

„A diszkrimináció folytatódik, annak ellenére, hogy Románia a schengeni övezet tagja. Hivatalos panasszal élek az Európai Bizottságnál, valamint azon tagállami repülőtereknél, ahol a román állampolgárok útleveleit még mindig ellenőrzik, holott március 31-től Románia is része az egységes európai légi és tengeri közlekedési térségnek. Ez egyértelműen visszaélés az illetékes nemzeti hatóságok részéről” - mondta videós bejelentkezésében az EP-képviselő.

A Párizsban tapasztaltakhoz hasonló módon ellenőriztek az amszterdami és a müncheni repülőtereken is? Fotó: Pexels 

Szerinte a szúrópóbaszerű ellenőrzés nem jelentheti azt, hogy minden Romániából érkező utas dokumentumait átvizsgálják. Vlad Gheorghe azt is elmondta: számos üzenetet kapott olyan román állampolgároktól, akiket a Párizsban tapasztaltakhoz hasonló módon ellenőriztek az amszterdami és a münchen repülőtereken. 

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője nem kívánta kommentálni brüsszeli kollégája kijelentéseit. Mint megkeresésünkre elmondta: a légi Schengen-tagság életbe lépése óta még nem utazott, így saját tapasztalatai nincsenek. Hozzátette ugyanakkor: ha valóban igaz, hogy a hatóságok nem alkalmazzák megfelelő módon a schengeni szabályozást, az sajnálatos.   

Március 31-től kezdődően Románia mellett Bulgária is a schengeni térség tagjává vált, de a határellenőrzés egyelőre csak a repülőtereken és kikötőkben szűnik meg, a közúti és vasúti közlekedésben még nem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kimaradt?