Izrael újraindítja a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást

Izrael újra megindította a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást kedden az övezet teherforgalmi átkelőhelyénél, Kerem Salomnál - jelentette a helyi méda.

Az üzemanyagok Gázába szállításának tilalmát egy hét után oldották fel, Avigdor Liberman védelmi miniszter utasítására. Az elmúlt egy hétben csak a gyógyszerek és élelmiszer beszállítását engedélyezték az izraeli hatóságok - emlékeztet rá a Háárec című újság honlapja.

Az egyéb árucikkek Gázába szállítását két hete állította le Benjámin Netanjahu miniszterelnök, válaszul a Gázai övezetből a szomszédos izraeli területekre irányított, tüzeket okozó szerkezetekre, papírsárkányokra, léggömbökre.

Avigdor Liberman minisztériumának közleménye szerint azért oldották fel csak részlegesen az áruszállítási tilalmat, mert a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet, a Hamász sem állította le teljesen a gyújtogatást, hanem csak csökkentette annak mértékét. "A Kerem Salomnál lévő határállomás korlátozás nélküli működése, a gyújtogató eszközök és a gázai határon zajló zavargások teljes leállításától függ" - közölte a védelmi minisztérium.

"A gázai lakosoknak meg kell érteniük, hogy amíg a mi oldalunkon gyújtogató léggömbök és tüzek vannak, addig nem térnek vissza az ő oldalukon a normális hétköznapok" - üzente Avigdor Liberman két nappal ezelőtti, Kerem Salomnál megtartott helyzetértékelő megbeszélésén, ahol megígérte az átkelő megnyitását, ha két napig nem indítanak Izrael elleni akciókat a Gázai övezetből.

Kapcsolódók

Kimaradt?