Saját szavaival vágott vissza Trumpnak az iráni miniszter

Válaszolt Donald Trump amerikai elnök a fenyegetésére Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Az ugyancsak a Twitteren hétfő este kiposztolt üzenetében egyebek közt értésre adta: nem ijednek meg az amerikai elnök fenyegetőzésétől.

Zaríf az iráni atomprogram korlátozását szolgáló, 2015-ben született többhatalmi megállapodásból történt amerikai kilépésre célozva közölte: a világ már hallott ennél is nagyobb lármát néhány hónapja. Hozzátette: "az irániak pedig – jóllehet a civilizáltabbak – negyven éve hallgatják". Ezzel vélhetően a Teherán és Washington közötti ellenséges viszonyra utalt, amely az 1979-es iráni forradalom kitörésével alakult ki a két ország között.

Az iráni diplomácia vezetője a perzsa nemzetről szólva leszögezte: "már ezer éve itt vagyunk és láttuk, ahogy birodalmak megbuknak, köztük a miénk is, amely viszont tovább áll fent, mint egyes országok teljes létükben. Legyetek óvatosak!".

A Twitteren lefolytatott diplomáciai perpatvar előzménye, hogy Haszan Róháni iráni elnök vasárnap óva intette az Egyesült Államokat a Teherán elleni ellenséges politika folytatásától, mondván: "egy háború Iránnal minden háború atyja lenne". Az iráni elnök nem zárta ki a megbékélés lehetőségét sem Washingtonnal, Trump azonban Róháninak címzett, csupa nagybetűvel írt üzenetében figyelmeztetett: "Soha többet ne fenyegessétek meg az Egyesült Államokat, különben olyan következményeket fogtok elszenvedni, amelyekre még nem volt példa a történelemben. Többé nem olyan ország vagyunk, amely elviseli háborodott és erőszakra bujtó szavaitokat. Legyetek óvatosak!"

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?