FRISSÍTVE - Tárgyalóasztalhoz ült Trump és Putyin

Találkozott az amerikai és az orosz elnök a finn fővárosban. FRISSÍTÉS: Trump szerint „termékeny” volt a párbeszéd.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Helsinkiben találkoztak. Putyin a sajtónak elmondta, öröm számára találkozni az amerikai féllel. Trump gratulált neki az orosz focicsapat teljesítményéért a foci vb-n.

Számos "jó dologról" beszélhetnek, tette hozzá Trump: hadseregről, rakétákról, nukleáris fegyverekről, kereskedelemről, Kínáról és "közös barátunkról, Hszi elnökről", azaz Hszi Csin-ping kínai elnökről.

Arról, hogy mit mondott Trump a találkozó előtt, itt írtunk. A két elnök ellen irányuló helsinki tüntetésekről itt számoltunk be.

Trump azt is elmondta, a két ország "őszintén szólva" nem volt túlságosan jó viszonyban az elmúlt évek során, de azt reméli, hogy "kiváló kapcsolat" épül közöttük. "Jóban lenni Oroszországgal egy jó dolog, nem egy rossz dolog" – fogalmazott. Trump ugyanakkor úgy véli, nem jó, hogy a két ország birtokolja a nukleáris arzenál kilencven százalékát.

 The Guardian cikke megjegyzi: Trump olyan fontos kérdéseket nem említett meg, mint az amerikai választások során felfedezett orosz befolyás, Szíria, Észak-korea ügye, a NATO kérdése, Ukrajna vagy az idegméreg használata.

FRISSÍTÉS: Donald Trump amerikai elnök „termékeny párbeszédnek” minősítette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott hétfői találkozóját a közös sajtótájékoztatón Helsinkiben. Az amerikai elnök leszögezte: soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most „De ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért” – hangsúlyozta Donald Trump, aki ismételten „konstruktív párbeszédet” emlegetett.  Az amerikai elnök hangoztatta: a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél.

Kapcsolódók

Kimaradt?