Véget ért a NATO-csúcs – Trump nem fenyegetett kilépéssel

Az amerikai elnök éles bírálata nyomán a NATO-tagállamok készek védelmi kiadásokra költeni GDP-jük több mint 2 százalékát. A csütörtökön véget ért NATO-csúcs zárósajtóértekezletén Donald Trump az Egyesült Államoknak a katonai szervezett melletti elkötelezettségéről beszélt. Emmanuel Macron francia államfő cáfolta, hogy az amerikai elnök országa kiléptetésével fenyegetőzött volna.

A NATO lényegesen erősebb, mint két nappal ezelőtt volt, az Egyesült Államok elkötelezettsége továbbra is szilárd – jelentette ki csütörtökön Donald Trump az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozóját követően. Az amerikai elnök ezzel egy drámai konfliktusokkal teli nap eseményeire reagált.

"Hiszek a NATO-ban" - hangoztatta most sajtótájékoztatóján Trump, hozzátéve: jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket. Mint mondta, a NATO az Egyesült Államok számára is előnyös, azonban kulcsfontosságú az igazságosabb tehermegosztás. Újságírói kérdésre, hogy akkor mi a helyzet a belengetett amerikai kilépéssel a szervezetből, Trump annyit mondott, az "jelenleg szükségtelen."

A német kormánnyal kapcsolatos vitájáról megjegyezte: nagyon tiszteli Németországot, a kapcsolata pedig kiváló Angela Merkel kancellárral. Merkel egy külön megtartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az összes résztvevő elkötelezte magát a NATO mellett.

Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta csütörtökön a brüsszeli NATO-csúcsértekezleten, hogy Románia két fontos dolgot ért el: kiépítettek egy operatív parancsnoki központot és megerősítették a soknemzetiségű dandárt.  "Még a 2016-os varsói csúcsértekezleten, a többi érdekelt partnerrel együtt szerettük volna elérni a NATO keleti szárnyának megerősítését. (...) Idén ez két dologban nyilvánul meg: kiépítettek egy háromcsillagos operatív parancsnoki központot (a legalacsonyabb taktikai és a legmagasabb stratégiai szint között) és megerősítették a soknemzetiségű dandárt, amely állandó státuszt kapott" - nyilatkozta Johannis a NATO székhelyén (Agerpres).

Trump a migrációról

Trump beszélt a migráció kérdéséről is: szerinte rendkívül óvatosnak kellene lennie az Európai Uniónak a bevándorlás ügyében, máskülönben komoly problémákkal fogja szembetalálni magát. Sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az ülésen egyértelműen figyelmeztette a szövetségeseket: a bevándorlás "maga alá gyűri" Európát, nagyon óvatosnak kell ezért lenniük.

Mint mondta, ő maga rendkívül erős álláspontot képvisel a migráció kérdésében, és valószínűleg - legalábbis részben - emiatt nyerte meg az amerikai elnökválasztást, ahogyan a közelmúltbeli olasz választásokon is ez volt a meghatározó téma, és a britek is elsősorban a bevándorlás miatt döntöttek az EU-ból való kilépés mellett.

Nem fogják elismerni Krím annektálását

Trump sajtóértekezletén közölte azt is: az Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálásáról, az amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozásról, valamint az atomfegyver-korlátozásról is tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Mint mondta, "jó találkozóra" készül Putyinnal, akivel "jól kijönnek", nincsen sok kérdés napirenden, kiderül majd, hogy milyen eredményeket sikerül elérni. Újságírói kérdésre válaszolva Trump elmondta: sem barátnak, sem ellenségnek nem nevezné az orosz elnököt. Elsősorban olyan "vetélytársnak" tartja őt, aki Oroszországot képviseli.

Előtte az ukrán államfő közölte: nem kell attól félni, hogy Donald Trump esetleg elismeri a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálását. Petro Porosenko a brüsszeli NATO-csúcs csütörtöki zárónapjának reggelén azt mondta: "Nem félek semmitől. Erős üzenetet kaptunk az amerikai Fehér Háztól és a külügyminisztériumtól is, hogy nem ismerik el a Krím illegális bekebelezését."

A NATO-tagállamok vezetőinek szerdai közös nyilatkozatában leszögezték, hogy soha nem fogják elismerni a félsziget orosz annektálását, egyes megfigyelők azonban tartanak Trump kiszámíthatatlanságától, attól, hogy hétfői találkozóján komoly engedményeket tesz orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak.

Macron: Trump nem fenyegetett

Donald Trump amerikai elnök sem nyilvánosan, sem zárt ajtók mögött nem fenyegetett egy pillanatig sem azzal, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő a katonai szervezet brüsszeli csúcsértekezletét követően csütörtökön.

Macron ugyanakkor visszautasította Trump azon kijelentését, miszerint a szövetségesek a bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát célzó hivatalos kötelezettségüknél nagyobb vállalásokat tettek a védelmi költségeik növelésében. Hozzátette, nem is biztos benne, hogy jó ötlet lenne a GDP 4 százalékát katonai célokra fordítani.

Leszögezte ugyanakkor, hogy Franciaország 2024-re eleget fog tenni vállalásainak, és GDP-je 2 százalékára emeli védelmi költségvetését a jelenlegi 1,8-ról. A francia államfő kiemelte: Trump megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO mellett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?