banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Katalónia: felfüggesztették Carles Puigdemont képviselői mandátumát

A spanyol legfelsőbb bíróság felfüggesztette Carles Puigdemont volt katalán elnök képviselői mandátumát kedden.

Pablo Llarena bíró döntése összesen hat katalán politikust érint, mégpedig a Németországban kiadatási eljárásának végét váró Puigdemont mellett a Spanyolországban előzetes letartóztatásban lévő Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva és Jordi Sánchez függetlenségpárti képviselőket. Mindannyian tagjai voltak a tavaly október végén leváltott katalán kormánynak.

Lázadás, valamint közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat ellenük a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A politikusok a tavaly decemberi katalán parlamenti választásokon nyertek újból mandátumot.

A január közepén megalakult törvényhozás eddigi döntéseiben az előzetes letartóztatásban lévő képviselők szavazatuk átruházásával vehettek részt bírósági engedély alapján.  Képviselőként politikai jogaik gyakorlására hivatkozva többször is kérvényezték szabadlábra helyezésüket, ám azt minden alkalommal elutasította a bíróság.

A politikusok közhivatalának felfüggesztését a bírósági eljárásról szóló törvény teszi lehetővé, miután a vádemelés most vált jogerőssé. A bíróság határozatáról tájékoztatja a katalán parlament elnökségét is. Az érintett katalán függetlenségi pártoknak a választási listáról fel kell tölteniük az így megüresedett mandátumokat ahhoz, hogy többségben maradjanak a barcelonai törvényhozásban.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?