Idén katonai behívót kaptak az ultraortodox zsidó fiatalok is

Felemás helyzet alakult ki Izraelben az ultraortodoxok katonáskodásában - adta hírül az izraeli média. Több száz elfogató parancsot kézbesítettek ezekben a napokban azoknak az ultraortodox fiataloknak, akik katonai behívójuk ellenére sem jelentek meg a sorozóközpontokban. 120705 israel army ultraorthodo.photoblog600A hadsereg illetékesei mégsem számítanak arra, hogy a rendőrség letartóztatná őket a Maárív című izraeli napilap értesülései szerint.

Tavaly nyárig még törvény biztosította a jesivákban, a vallásos főiskolákon tanuló fiatalok katonai felmentését.

Az előző kormánykoalíció nem tudott megállapodni behívásukról vagy felmentésükről, mivel a koalícióban részt vevő ultraortodox pártok nem akartak változást. Jelenleg afféle "törvényen kívüli" állapot van, a hatóságok a vallásosok katonai szolgálatát szabályozó új parlamenti törvényekre várnak.aap 4269 080712 Draft 800x600

Ha egy nem vallásos fiatal tagadja meg a bevonulást, akkor bíróság dönt sorsáról, de az ezekben a napokban zajló tavaszi behíváshullámban a behívók kézbesítésén túl ezt a gyakorlatot egyelőre nem terjesztették ki az ultraortodoxokra.

Izraelben nyár végén és márciusban vannak az úgynevezett bevonulási hullámok. A kiskatonák három helyet jelölhetnek meg szolgálatukra, a katonai szóvivők közleménye szerint a márciusban behívottak 97 százalékát az általa választott egységek egyikénél helyezték el. Idén márciusban a bevonulók 71,6 százaléka kérte magát harci egységekhez, ami enyhe, egyszázalékos csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Kimaradt?