Az európai konzervatívokat erősítené Trump egyik embere

Trump jobb keze, Rick Grenell az európai konzervatívokat akarja erősíteni – derült ki az amerikai szélsőjobboldali lap, a Breitbart egy cikkéből.

Az Egyesült Államok berlini nagykövete, Richard Grenell a Breitbartnak nyilatkozva elmondta, számos konzervatív kereste őt fel, akik úgy érzik, hogy egyfajta feltámadás zajlik Európában. Őket akarja segíteni Európa-szerte, amire esély is van a szerinte elbukott baloldali politika miatt.

Grenell szerint a nyerő stratégia a "konzervatív kérdésekre" való koncentrálás, amelyek között szerepel – az egyébként baloldali kérdésként ismert – dolgozó emberek életkörülményeinek javítása, a csendes többség képviselete, miközben adókedvezményeket is akar, illetve "következetesen konzervatív" menekültpolitikát.

Grenell Sebastian Kurz osztrák kancellárt említette meg mint általa tisztelt európai politikust. "Nézze, azt hiszem, Sebastian Kurz egy rocksztár. Nagy rajongója vagyok" – fogalmazott.

"Szélsőjobboldali gyarmatosító tisztként viselkedik"

A hvg. beszámolója szerint a németek emlékeztették Grenellt az 1961-es Bécsi Egyezményre, amely értelmében be kellene tartani az őt fogadó ország törvényeit és tartózkodnia kellene a belpolitikába avatkozásról.

Alexander Lambsdorff németországi liberális frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: diplomataként a hazáját képviseli az ember, nem a pártját. "Grennell nagyon hamar rá fog jönni, hogy Európában sok konzervatív gondolkodik egészen máshogy, mint az ő főnöke" – tette hozzá. Martin Schulz szociáldemokrata politikus egyenesen azt mondta, Grenell nem diplomataként viselkedik, hanem egy szélsőjobboldali gyarmatosító tisztként.

Kapcsolódók

Kimaradt?