banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hét év után távozik posztjáról Mariano Rajoy spanyol kormányfő

A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől pénteken Madridban. A jelenlegi konzervatív kormány helyett válhetően szocialista kormányt alakul Pedro Sánchez vezetésével.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfőjelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben - elfoglalhatja hivatalát és megnevezheti kormányának tagjait.

 A posztjáról leváltott Mariano Rajoy elsőként fogott kezet az új miniszterelnökkel, majd elhagyta a parlamentet.

„Megtiszteltetés volt Spanyolország miniszterelnökének lenni” - mondta Mariano Rajoy spanyol kormányfő a madridi parlamentben pénteken, az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájának végén.

Mariano Rajoy még a szavazás előtt, elsőként gratulált Sáncheznek a parlamenti pulpitusról. „Demokrataként el fogom fogadni a szavazás eredményét" - hangsúlyozta. Rövid beszédében elmondta: jobb állapotban adja át az országot, mint ahogy azt átvette. "Bárcsak az utódom is elmondhatja majd ugyanezt" - tette hozzá. A miniszterelnök szólt arról, hogy úgy véli, teljesítette a politika alapvető felhatalmazását, amely az emberek életének javítása. Egyúttal elnézést kért azoktól, akik megbántva, sértve érezte magukat általa. „Köszönöm mindenkinek, különösen a pártomnak, amely nélkül semmi sem lett volna lehetséges" - mondta Mariano Rajoy.

A 63 éves politikust 2011 decemberében választották először Spanyolország miniszterelnökévé. A négy évvel későbbi választásokat ugyancsak pártja nyerte, de nem tudott kormányt alakítani, mert nem rendelkezett az ahhoz szükséges parlamenti többséggel, ahogy más párt sem, így a választásokat 2016 nyarán megismételték. A Néppárt győzelme egy kisebbségi kormány megalakításához volt elegendő, amelyre hosszú politikai egyeztetések után került sor.

A bizalmatlansági indítványról folytatott vita során Pedro Sánchez egy szocialista, Európa-barát kormány megalakítását ígérte, amelynek  célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás. Emellett előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett, de ennek időpontjáról nem tett említést. A 46 éves politikus továbbá ígéretet tett az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

A legnagyobb spanyol napilapok pénteki előzetes elemzései szerint gyenge kormány megalakulása várható, mivel a szocialistáknak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseik megvalósításához támogatást szerezzenek. A baloldali El País cím napilap úgy vélte: a bizalmatlansági indítvány támogatása csak egy alkalmi szövetség volt a pártok között a konzervatívok leváltására.A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá. Amennyiben a parlament pénteken megvonja a bizalmat a spanyol kormányfőtől, egyúttal bizalmat szavaz a szocialista kormányfő-jelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos közlönyben - elfoglalhatja hivatalát és megnevezheti kormányának tagjait.

Kimaradt?