banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A spanyol szocialisták a miniszterelnök lemondását követelték

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő lemondását követelték a spanyol szocialisták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány csütörtöki parlamenti vitájában, amit a kormányfő szerint az ellenzéki párt arra használ, hogy rövidebb utat találjon a hatalomhoz.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amelyben 245 ezer euró pénzbüntetés szabtak ki rá.

"Nem tolerálhatjuk a korrupciót úgy, mintha az normális lenne" - jelentette ki José Luis Ábalos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónoka a parlamenti vita kezdetén. Az ellenzéki párt politikusa hangsúlyozta: először fordult elő, hogy egy pártot a bíróság elítélt korrupció miatt, és az országnak szívességet tennének azzal, ha eltávolítják ezt a kormányt. "Az ítélet igazolja Mariano Rajoy hitelességének hiányát" - fogalmazott.

Bírálta a kormánypártot, amiért nem kért bocsánatot, nem vállalt felelősséget, noha évei voltak rá. "Ma a demokráciánkról vitatkozunk" - tette hozzá.

Manipulált az értelmezése egy nem jogerős bírósági ítéletnek, amelyet a szocialisták arra használnak, hogy rövidebb utat találjanak a hatalomhoz - mondta válaszában Mariano Rajoy. A spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a bíróság nem egyhangú első fokú határozata a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) meghatározott egykori politikusaira vonatkozik, nem magára a pártra, és abban nem érintett a kormány, amelytől most meg akarják vonni a bizalmat.

Mint mondta, az ítélethez kapcsolódó bírói különvélemény épp azt hangsúlyozta, hogy a párt nem felelős korrupciós ügyekért. Mariano Rajoy felszólalásában utalt a PSOE-t érintő korrupciós bírósági eljárásokra, és feltette a kérdést, hogy vajon saját maguk ellen is kezdeményeznének-e bizalmi szavazást? "Önök szerint minden rosszért én vagyok a felelős" - kérdezte.

Véleménye szerint a bizalmatlansági indítvány egy személyes ambíció szolgálatában áll, mert Pedro Sánchez a választások megnyerése nélkül akar hatalomra jutni.

"Az Ön ideje lejárt" 

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára és kormányfő-jelöltje a vita folytatásában lemondásra szólította fel a spanyol miniszterelnököt. "Mondjon le most, és minden véget ér, az Ön ideje lejárt" - fogalmazott Pedro Sánchez, aki ismertette saját kormányzati elképzeléseit. "Alkotmányos válasz az intézményi válságra" - jellemezte programját, amelyben a költségvetés fenntartását ígérte egyebek mellett.

Spanyolország stabilitását "papírmasénak" nevezte, a PP kormányzását pedig károsnak az ország társadalmi és területi kohéziójára nézve.

A főtitkár, aki nem tagja a jelenlegi spanyol parlamentnek, szocialista, Európa-barát kormányt ígért, amelynek célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás. Emellett előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett, de ennek időpontjáról nem tett említést. Ígéretet tett továbbá az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

Pénteken döntenek

A bizalmatlansági indítványról pénteken szavaz a spanyol parlament. A jelenlegi kormányfő leváltásához a 350 fős parlament abszolút többségének, 176 képviselőnek a támogató szavazat szükséges.  A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE jelenleg 156 biztos szavazattal bír, köszönhetően az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártoknak, amelyek támogatják, hogy Pedro Sánchez vezetésével szocialista kormány alakuljon Spanyolországban.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt nem támogatja a szocialista kormány megalakítását. Ahhoz, hogy az indítvány átmenjen, a spanyol parlament katalán és baszk nacionalista pártjainak támogatása is szükséges. Végleges álláspontjaikat várhatóan a vita során ismertetik. 

A spanyol parlament tavaly már elutasított egy Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet szintén a kormányzó párt körül kirobbant korrupciós botrányok indokoltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?