Alberto hurrikán: három amerikai államban is szükségállapotot hirdettek

Heves esőzések és erős széllökések kíséretében c, amelynek megérkezése előtt egy nappal szükséghelyzetet hirdettek több amerikai szövetségi államban.

A vihar központja a floridai Laguna Beach környékén ért partot. A szárazföldre érkezve a vihar némileg veszített erejéből, de így is óránkénti hetven kilométert meghaladó széllökéseket mérnek a központjában. A heves esőzések sok helyütt árvizeket okoztak, több mint 2600 háztartás maradt áram nélkül Florida északnyugati részén.

Észak-Karolinában meghalt két újságíró, aki az ítéletidőről tudósított. Interjút készítettek a helyi tűzoltó-parancsnokság főnökével a közeledő vihar miatt teendő biztonsági intézkedésekről, és néhány perccel később gépkocsijukra zuhant egy fa, amely kidőlt a viharos szélben.

ű

 Mexikói-öbölben képződött szubtrópusi vihar észak felé halad, óránként körülbelül 15 kilométert tesz meg. A meteorológiai szolgálat szerint amennyiben a szél iránya nem változik, a vihar órákon belül eléri Alabamát, kedden pedig Tennessee-t, és csütörtökön már a Nagy-tavak környékén fog dühöngeni.

Az Egyesült Államok három szövetségi államában - Alabamában, Mississippiben és Floridában - már vasárnap szükségállapotot hirdettek. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a szubtrópusi vihar idején kisebb tornádók alakulhatnak ki.

Kuba középső részén mintegy 11 ezer embert evakuáltak az Alberto okozta árvizek miatt. Az áradások komoly károkat okoztak a banán-, bab- és dohányültetvényekben. A szigetország egyes részein nem volt áramszolgáltatás.

Alberto az idei, "hivatalosan" csak június 1-én kezdődő hurrikánszezon első vihara, amely nevet kapott. Az amerikai óceán- és légkörfigyelő szolgálat az idén átlagos vagy átlagosnál erősebb hurrikánszezonra, 10-16 trópusi vihar érkezésére számít, amelyek közül öt-kilenc hurrikánná fejlődhet. Az előrejelzés szerint közülük legfeljebb négy lehet nagy erejű, óránkénti 178 kilométert meghaladó széllökésekkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?