Hová lett az Amerika-ellenes propaganda Észak-Korea utcáiról?

Az anti-amerikai propaganda lassan eltűnik az utcákról a zárt diktatúrában.

Az észak-koreai híreket megosztó portál, az NK News mutatja be, hogyan változik a hangnem. Mint írják, a fővárosból többnyire eltűntek ezek a plakátok az április közepén készült 103 fotó alapján, és azok a propagandaposzterek is, amelyek a rakéta- és nukleáris felkészültséget méltatják.

Ezek helyett most többnyire olyan plakátok jelentek meg, amelyek az ipari termelést, a tudományos eredményeket és a gazdasági önállóságor hirdetik. A 103 vizsgált kép közülcsupán kettőt találtak, amely Amerika-ellenes volt és a nukleáris fegyverekkel dicsekedett.

Az állami média, a DPRK Today szerdán ismertetett egy új posztert, amely a legújabb propagandát vetíti előre: ebben is az önállóság, a tudomány és technológia, amit népszerűsítenek.

Ezzel egyidőben az állami média hangneme is változik. Mint arról korábban írtunk, nemrég még a televízióban nem tárgyalható feltételnek nevezték a nukleáris leszerelést, most a teljes denuklearizációt is említették.

Az állami média hangsúlyt fektetett Dél-Koreai törekvéseire, hogy megjelenítsék a hagyományos kultúrát. A Rodong Shinmun például megírta, hogy "lendületes tradicionáis zenével élénkítették a hangulatot" a vendéglátó országban. Ez a megközelítés szembemegy a korábbi képpel, amelyet a szomszédos országról igyekeztek kialakítani az észak-koreaiak képzeletében: Dél-Korea egy elnyugatosodott, saját kultúráját megszüntető ország.

Kapcsolódók

Kimaradt?