banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Egyre veszélyesebb a hawaii vulkán

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő hetekben nő a veszélye egy robbanásszerű csúcskitörésnek a Kilauea vulkánban Hawaiin, mert a magma arra a részre szivárog, ahol az elmúlt héten lávakilövellések történtek. A csúcskitörés – amelyhez hasonló utoljára 1924-ben történt – hamu-, gőz- és kén-dioxid-kibocsátással járhat együtt.

Az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzése szerint a május közepére várható, a csúcskráterből eredő kitörés akár 1,8 méter átmérőjű, többtonnás kőtömbök, akár 1,6 kilométerre történő kilövelésével járhat, a felszálló hamu akár 32 kilométeres körzetet is beboríthat.

Tina Neal, az USGS hawaii vulkánfigyelő hivatalának szakértője elmondta, a visszahúzódó lávató az 1924-es csúcskitörés előtt megfigyelt körülményekre emlékeztet. Az akkori kitörés egy halálos áldozatot követelt, és nyomában a kráter 17 napon át lövellt köveket, hamut és port a levegőbe. 

David Ige hawaii kormányzó bejelentette, hogy a közelben lévő geotermikus erőműben meggyorsították az ott raktározott gyúlékony gáz elszállítását. A mintegy 189 ezer liter pentán maradéktalan áthelyezését csütörtök estére ígérik az illetékesek. 

A Kilauea vulkán a csúcskráterétől mintegy 40 kilométerre keletre fekvő kürtőiből meginduló lávakilövellései 36 épületet – köztük 26 lakóházat – tettek tönkre a múlt héten Hawaii Nagy Szigetén, továbbá mintegy 2000 helyi lakost kényszerítettek otthona elhagyására.

A vulkán 35 éve folyamatosan aktív. Ez idő alatt a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be az USGS szerint. A kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?