Brenzovics: Washington segítheti a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítását

Washington hatékonyan léphet közbe a kárpátaljai magyarság jogainak biztosításáért - fogalmazott az MTI-nek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője Washingtonban.

A politikus az amerikai magyarság egyik legnagyobb ernyőszervezete, a Magyar Amerikai Koalíció meghívására tartózkodik – hétfőtől szombatig – az amerikai fővárosban. Külügyminisztériumi tisztségviselőkkel és kongresszusi törvényhozókkal találkozott, tájékoztatta őket az ukrajnai magyarok helyzetéről és jogaik csorbításáról.

Brenzovics László azt mondta: tárgyalópartnerei felkészültek voltak az Ukrajnában élő őshonos magyarok helyzetét illetően, és érdemleges eszmecsere folyt olyan kompromisszumok lehetőségeiről, amelyek megfelelnek a kárpátaljai magyarság érdekeinek is. „Nehéz jósolni, de a józan ész érvei hatnak az Egyesült Államok érdekeire is, hiszen Ukrajnában aligha lehet békességet és stabilitást teremteni a kisebbségi gondok megoldása nélkül” – fogalmazott. Hozzátette: „azt hiszem, ezen elgondolkodtak”.

A KMKSZ elnöke hangsúlyozta: tájékoztatta tárgyalópartnereit arról is, hogy ukrán földön évek óta célzott magyarellenes kampány folyik. A központi sajtóban rendszeresen jelennek meg a magyarokat negatív színben feltüntető riportok, magyar emlékműveket rongálnak meg, magyarellenes felvonulásokat rendeznek és nemrégiben robbantásokat is elkövettek.

„Nem lett volna szabad megengedni, hogy a dolgok eddig fajuljanak” – mondta el az amerikai külügyminisztériumban is. Felhívta a figyelmet arra a hogy a legújabb ukrán törvényjavaslatra is, amely a kettős állampolgárság büntetését helyezi kilátásba. „Ez több millió embert érint, és korántsem a megegyezést és a megbékélést szolgálja” – szögezte le Brenzovics László.

A magyar politikus meglátása szerint Washingtonban az ukrajnai helyzet megítélésében a biztonságpolitikai megfontolások elsőbbséget élveznek, de – mint fogalmazott – nem lehet és nem szabad csakis ezt a szempontot figyelembe venni. „Ha hosszú távú békét akarunk a térségben, akkor nem lehet elsiklani a nemzetiségi, oktatási, nyelvi kérdések fölött” – hangsúlyozta az MTI-nek is.

Brenzovics László elmondta: emlékeztette amerikai tárgyalópartnereit is arra, hogy az oktatási és nyelvhasználati jogok az ukrán alkotmányban is rögzített szerzett jogok. Hozzátette: a kettős állampolgárság sem zavart eddig senkit, ám az ukrán politikai vezetők, hogy eltereljék a figyelmet az ország valódi problémáiról – például a gazdasági helyzetről vagy a burjánzó korrupcióról – álkonfliktusokat teremtenek.

A kárpátaljai magyarság politikai súlya csekély

Brenzovics László az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság politikai súlya elég csekély Ukrajnában. „A lakosság 0,2 százalékát tesszük ki, de ami rajtunk múlik, mindent megtettünk, megteszünk és a jövőben is meg fogunk tenni” – fogalmazott. Sikerként említette, hogy ezeket a kérdéseket sikerült a nemzetközi színtérre kivinni, téma volt az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban is, ahol például határozat született, amelyhez a Fidesz-frakció segítségével román parlamenti képviselők egy része is csatlakozott.

Mindez nemcsak magyar probléma – hívta fel a figyelmet -, hiszen más országoknak, például Romániának vagy Bulgáriának, szintén vannak kisebbségei Ukrajnában. „Egyértelmű, hogy ez nem magyar-ukrán ellentét vagy bilaterális kérdés, ez összeurópai ügy, sőt még a NATO ügye is, mert Ukrajna NATO-val aláírt együttműködési szerződésében szintén feketén-fehéren szerepel, hogy Kijev nem csökkenti a nemzeti kisebbségek szerzett jogait” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke.

Leszögezte: a helyzet megoldásában az Egyesült Államok közbelépése hatékony lehet.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a kárpátaljai magyarság az európai őshonos kisebbségek érdekében indított Minority SafePack nevű kezdeményezéstől, Brenzovics László azt válaszolta: „azt, hogy ez a kérdés végre napirendre kerül Európában, és lesznek olyan fogódzók, olyan normák, amelyeket illik majd minden országban betartani”

Kapcsolódók

Kimaradt?