Folytatódik a cseh kormányalakítási folyamat

Felújította kormányalakítási tárgyalásait a tavaly októberi választások győztese, az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD).

A felek első, hétfő esti találkozója a második körben konkrét eredmény nélkül zárult. "Meghallgattuk az ANO ajánlatát, milyen feltételek mellett folytathatnánk a tárgyalásokat az új kormányról. Tájékoztatni fogom a párt végrehajtó bizottságát, majd pénteken az elnökségét, amely eldönti, belemegyünk-e az érdemi tárgyalásokba" - közölte Jan Hamáček, a CSSD elnöke a mintegy másfél órás hétfői találkozó után újságírókkal Prágában.

Hamáček kérdésekre nem válaszolt. "Nem kívánok semmiféle jelzéseket adni" – szögezte le. A tárgyalás többi résztvevője nem nyilatkozott, így nem tudni, valójában mit is ajánlott az ANO a CSSD-nek. A két párt a kormányprogramban már korábban megegyezett, csak a személyi kérdésekben nem volt egyetértés.

Az ANO és a CSSD korábbi tárgyalásai az új kormány személyi összetételén, elsősorban a belügyminisztérium vezetőjén buktak meg. A szociáldemokraták azért szeretnék megszerezni a belügyi tárcát, mert csak így látják biztosítottnak, hogy Andrej Babiš büntetőjogi ügyét tárgyilagosan vizsgálják ki. Az ügyvezető miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy visszaélt európai uniós támogatásokkal, a cseh rendőrség eljárást indított ellene. Babiš a vádakat elutasítja és politikai perről beszél.

Kompromisszumos megoldásként később állítólag felmerült, hogy a belügyi tárcát esetleg mindkét fél számára elfogadható, független személy irányíthatná. A Respekt című jobboldali hetilap internetes honlapján jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Jerenym Tejc neve merült fel. Tejc korábban a szociáldemokraták erős embere volt, de két éve elhagyta a pártot és jelenleg pártonkívüliként az igazságügyminiszter-helyettes. Az értesülést hivatalosan senki sem erősítette meg.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte meg, azonban a 200 tagú parlamenti alsóházban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Andrej Babiš első kormánya januárban meg is bukott. Az új kormányalakítási elképzelés az, hogy az ANO koalícióra lépne a 15 mandátummal rendelkező szociáldemokratákkal. A kormánykoalíció úgy kaphatna bizalmat a parlamentben, hogy azt a szavazásokkor a kommunisták kívülről támogatnák. Ilyen esetekben a 93 képviselős kormánykoalíció már parlamenti többséget jelentene.

Kapcsolódók

Kimaradt?