Két nap múlva véget ér a Castro-korszak Kubában

Szerdán választja meg az ország új elnökét a nemrég megválasztott parlament Kubában.

Az új parlamentet március 11-én választották meg. A 605 fős országos törvényhozó szerv tagjai mellett 1265 tartományi képviselőről is kellett dönteni.

Szerdán arról döntenek majd, hogy ki legyen az új elnöke az országnak  miután pedig Raúl Castro, a tavalyelőtt elhunyt Fidel Castro 86 éves öccse már nem indul többé, ezért véget ér egy korszak. Raúl Castro 2008-tól volt az ország vezetője, Fidel Castro pedig 1959-től, az amerikaiak támogatta Fulgencio Batista diktátor legyőzésétől kezdve 2006-ig – ekkor adta át ideiglenesen a hatalmát a testvérének, aki két évvel később megválasztott elnök is lett.

Sokan úgy tartják, hogy a jelenlegi helyettes elnök, Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez lesz az utód. Az 57 éves politikai szereplőről Marguerite Jimenez Kuba-szakértő azt írta, a hitelességét a teljesítménnyel kell majd megszereznie, szemben a korábbi két elnökkel, akiknek a forradalom adott legitimációt. A gazdaság ráadásul rosszul teljesít: két éve 0,9 százalékkal csökkent, tavaly pedig alig 1,6 százalékkal nőtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?