Várható volt: marad helyén az azeri diktátor

Egyértelmű, fölényes győzelmet aratott a 15 éve hatalmon lévő Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a szerdai előrehozott államfőválasztáson az exit poll eredmények szerint.

A szavazóhelyiségekből távozók válaszai alapján készült különböző felmérések mintegy 87 százalékos választási eredményt jósolnak az országát vaskézzel irányító 56 éves politikusnak, aki a hatalmat apjától, a 2003-ban elhunyt Heydar Aliyevtől örökölte meg.

Az exit poll felméréseket az amerikai Arthur J. Finkelstein and Associates (85,57 százalék), a francia OpinionWay (86,53 százalék), illetve a helyi ELS (82,71 százalék) nevű közvélemény-kutatócégek végezték. Mintegy 5,3 millió azeri választópolgárt vártak szerdán az urnákhoz. A választási résztvétel sajtójelentések szerint megközelítőleg 69 százalékos volt.

Megfigyelők még a választásokat megelőzően Aliyev egyértelmű győzelmét jósolták. Hét ellenjelölt indult az államfői tisztségért, de az előrejelzések szerint egyikük sem szerezte meg a voksok több mint 5 százalékát.

Még hét év

Ilham Aliyev február 5-én elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re. Választási győzelmével további hét évig hivatalában marad, mivel a 2016. szeptember 26-i alkotmánymódosító népszavazáson az elnök mandátumát ötről hét évre hosszabbították meg.

A választásokat az elnök szövetségesei szerint azért hozták előre október 17-ről, hogy 2025-ben ne ütközzenek az elnök- és a parlamenti választások.

Kapcsolódók

Kimaradt?