Törökország kész együttműködni az ENSZ-szel Ukrajában

Törökország támogatja, hogy az ENSZ békefenntartókat küldjön a Donyec-medencébe, és kész is részt venni egy ilyen misszióban - közölte hétfőn az ukrán elnöki hivatal Petro Porosenko államfő isztambuli látogatásának eredményeiről beszámolva.

A kijevi közlemény szerint Porosenko hétfőn megbeszéléseket folytatott Recep Tayyip Erdoğan török államfővel és Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszterrel. A találkozókon részt vett Pavlo Klimin ukrán külügyminiszter és Kosztyantin Jeliszejev, az elnöki hivatal helyettes vezetője is.

A találkozókon mindkét ország képviselői elítélték, hogy vegyi fegyvert vetettek be a szíriai kormányerők a lázadók ellenőrzése alatti Dúma város lakossága ellen április 7-én. Damaszkusz ugyanakkor tagadja, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege vegyi támadást hajtott volna végre a kelet-gútai város ellen. 

A kelet-ukrajnai ENSZ-békefenntartást illetően Moszkva álláspontja nem egyezik Kijevével - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Oroszország ugyanis azt szeretné, ha a kéksisakosok csak a frontvonal mentén lennének jelen, és feladatuk kizárólag a fegyvertelen EBESZ-megfigyelők biztonságának szavatolására terjedne ki. Kijev ezzel szemben azt szeretné elérni, hogy az ENSZ-békefenntartók mandátuma kiterjedne a Donyec-medence - hivatalos ukrán megfogalmazás szerint - megszállt területeinek teljes egészére, beleértve az Ukrajna által jelenleg nem ellenőrzött orosz-ukrán határszakaszt is. Kijev emellett azon az állásponton van, hogy Oroszország - mint a konfliktusban érintett fél - nem vehet részt a békefenntartó misszióban. Moszkva továbbra is tagadja, hogy orosz katonák lennének a Donyec-medencében, valamint az is, hogy támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár - aki jelenleg Porosenko elnök egyik tanácsadója - a februárban tartott müncheni biztonságpolitikai konferenciára készített jelentésében azt írta, hogy legalább 20 ezer - nem NATO-tagállamok által küldött - kéksisakos katonára és négyezer rendőrre lenne szükség a válság rendezéséhez a Donyeck-medencében.

Kapcsolódók

Kimaradt?