Ilyen arányban szavaztak az erdélyi magyarok a Fideszre

Ötvenötezer levélszavazat adatainak feldolgozása után elmondható: 20 határon túli magyarból 19 a Fideszt támogatta a vasárnapi magyarországi választásokon.

Az adatok 98,5 százalékos feldolgozottságnál 55 ezer levélszavazatot dolgoztak fel, ezekből pedig 52 521 a Fideszre érkezett. Ez 94 százalékos arányt jelent, az összes többi párt mindössze 6 százaléknyi maradékon osztozik. Az adatokat ismertető Index szerint érdekes, hogy 714 szavazattal egyelőre az LMP áll a második helyen, kevéssel megelőzve a Jobbikot. A baloldali pártok az egy százalékot sem érik el.

Összesen 378 ezren regisztráltak előzetesen a levélben történő szavazásra. Ez a lehetőség azoknak volt nyitva, akiknek nincs magyarországi lakcíme; nagy többségük kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyar. Azt még nem tudni, hogy a regisztráltak közül végül hányan szavaztak valóban, arra lehetett számítani, hogy többen fognak, mint négy évvel ezelőtt – a 250-300 ezres szám nem lenne meglepetés.

Mint korábban írtuk, a birtokunkban lévő becsült adatok szerint a regisztrált erdélyi magyarok 80 százaléka adta le a szavazatát. A határon túli szavazatok csak a listás eredményekbe számítanak, de két plusz helyet érhetnek a parlamentben a Fidesznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?