banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Újabb német tartományban vezetnek be új rendszert a késes támadások nyilvántartására

A késes támadások száma körüli viták miatt több más német tartomány után Alsó-Szászországban is bevezetik, hogy külön kategóriába rendezve gyűjtik az ilyen bűncselekményeket a rendőrségi statisztikában - jelentette kedden a Neue Osnabrücker Zeitung című lap.

A tartományi belügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a késsel vagy más szúrófegyverrel elkövetett bűncselekmények "jelentőségének" növekedése miatt a tartományi rendőrség kidolgoz és bevezet egy eljárást az ilyen esetek nyilvántartására, aminek révén  tényleges adatokra alapozott, "megbízható kijelentéseket" lehet tenni. A lap a döntéshez fűzött kommentárjában kiemelte: senki sem tudja, hogy csökken-e, vagy emelkedik a késes támadások száma, ezért helyes a minisztérium döntése, mert véget vet a bizonytalanságnak.

 A döntés közvetlen előzménye, hogy az utóbbi napokban országos figyelmet keltett egy alsó-szászországi eset. Szombaton a tartományi főváros, Hannover közelében fekvő Grossburgwedelben leszúrtak egy 24 éves nőt, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba és mesterséges kómába helyeztek. Az orvosok kedden is küzdöttek az életéért. A feltételezett elkövető egy 17 éves szíriai fiatalember, aki 2013-ban került az országba úgynevezett kontingensmenekültként, vagyis legális bevándorlással, az állam által szervezett humanitárius művelet keretében összeállított menekültcsoport tagjaként.

 A Neue Osnabrücker Zeitung egy másik esetről is írt kedden, annak az áldozata egy iraki menekült, a két feltételezett elkövető pedig német.

A legutóbbi hivatalos statisztika szerint Alsó Szászországban 526 120 regisztrált bűncselekmény történt 2017-ben, ami 6,4 százalékkal - 35 843 esettel - kevesebb az egy évvel korábbinál. A felderítési arány csaknem 1 százalékponttal 62,3 százalékra emelkedett.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?