NATO: elfogadhatatlan az orosz fenyegetés

Az új orosz csapásmérő eszközök kifejlesztéséről szóló fenyegetés elfogadhatatlan a NATO számára a szövetség szóvivője szerint. 

Pénteki nyilatkozatában a szóvivő hangsúlyozta, a NATO nem akar újabb hidegháborút, sem újabb fegyverkezési versenyt. Minden szövetséges támogatja a bizalmat szolgáló fegyverzetellenőrzési megállapodásokat - húzta alá. „Mint már többször is világossá tettük, a katonai szövetség rakétavédelmi rendszere nem Oroszország ellen irányul. A rendszer védelmet nyújt az euroatlanti térségen kívüli ballisztikus rakétákkal szemben"- fogalmazott.

A NATO Oroszországgal folytatott politikájában a határozott elrettentésre, valamint az előremutató párbeszédre összpontosít. "Mindkét megközelítés mellett elkötelezettek vagyunk" - tette hozzá a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön, a Szövetségi Gyűléshez (a kétkamarás orosz parlamenthez) intézett beszédében azt állította, hogy Oroszország olyan csapásmérő eszközöket fejlesztett ki, amelyeket a létező rakétavédelmi rendszerek nem képesek elhárítani. Az új fegyverek megléte új alapot jelenthet a tárgyalások széles köréhez - húzta alá. Az orosz vezető ugyanakkor azt állította, hogy a megnövekedett orosz katonai potenciál megbízható garanciája a békének.

Kapcsolódók

Kimaradt?