Egy új törvény ellen tiltakozva bezárták a Szent Sír-templomot Jeruzsálemben

Bezárt vasárnap a zarándokok ezrei által látogatott Szent Sír-templom Jeruzsálemben. A templomot felügyelő egyházak egy új törvény ellen tiltakoznak, írja a The Guardian.

A templom az egykori Golgota-hegy helyén áll, ott ahol megfeszítették Jézust, illetve közeli sírjának és feltámadásának helyszíne is hozzá tartozik. A kegyhelyet felügyelő görög ortodox, örmény és római katolikus egyházak közös nyilatkozatot adtak ki.A nyilatkozat szerint keresztény-ellenes törvényről van szó, amely lehetővé tenné, hogy a hatóságok elkobozzák a keresztény egyházak ingatlanjait. A jeruzsálemi városvezetés szerint a változtatások nem a kegyhelyeket, hanem az egyházak kereskedelmi célra birtokolt ingatlanjait, éttermeit, üzleteit érinti, amelyek eddig indokolatlanul voltak adómentesek. Az egyházi ingatlanok állami kisajátításának lehetővé tétele pedig a törvény támogatói szerint a bérlőket védi, és akkor történne meg, ha az egyházak magánszemélyeknek szeretnék eladni a javaikat.

1900 óta először fordult elő vasárnap, hogy bezárták a Szent Sír-templomot Jeruzsálemben. Akkor a templom felügyelői a szomszédos keresztény menedékházba beköltöző zsidó telepesek jelenléte ellen tiltakoztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?