Politikai harcra készül a baszk terrorszervezet

Feloszlatására készül az ETA baszk terrorszervezet – írta a Gara. A lap részleteket közölt az ETA vezetése dokumentumából: három hónapja belső vitát kezdtek a szervezet működésének befejezéséről, és a tagság hamarosan szavazni fog erről. A döntés még nyár előtt várható.

„Feladatunk lezárni a fegyveres konfliktus időszakát (...), hogy minden erőnket a politikai folyamat fokozására fordítsuk” – áll a dokumentumban. Az ETA szerint más módon kell folytatnia a küzdelmet, méghozzá a radikális szeparatista baszk baloldali (izquierda abertzale) politikai mozgalomban, ami "sokkal hatékonyabbnak bizonyul a jelenlegi kihívásokkal szemben".

"A politikai oldalnak szüksége lesz mindenki erejére és lendületére" – írta a terrorcsoport vezetése, fontosnak nevezve, hogy az ETA teljes tagsága, valamint környezetük is csatlakozzon a politikai mozgalomhoz.

A független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 50 évig véres merényletekkel harcoló szervezet 858 ember haláláért felelős. A terrorszervezet tavaly jelentette be, hogy miután 2011-ben felhagytak a fegyveres harccal és átadják megmaradt fegyvereiket.

Az elrejtett fegyverarzenál lelőhelyeinek listáját a francia hatóságokhoz juttatták el, amelyek több tucat fegyvert, több száz kilogramm robbanóanyagot és lőszereket is lefoglaltak áprilisban Baszkföld francia részén.

A madridi kormány közölte: a terroristák ennek ellenére nem reménykedhetnek kedvező elbánásban vagy büntetlenségben, az ETA-nak pedig bocsánatot kellene kérnie, és azonnal fel kellene magát oszlatnia.

Kapcsolódók

Kimaradt?