Hatalmas összegre van szükség, hogy újjáépüljön Irak

Szakértők szerint összesen 88,2 milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy újjáépítsék Irakot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen folytatott háború után - mondta el a bagdadi tervezési minisztérium hétfőn.

Az Irak újjáépítéséről szóló kuvaiti nemzetközi konferencia megnyitóján a tárca egyik vezető beosztású munkatársa, Kuszaj Abdel-Fattáh elmondta, hogy rövidtávon 22 milliárd dollárra van szükség. Abdel-Fattáh szerint a lakhatás a legégetőbb kérdés, miután a hároméves háború hatalmas pusztítást végzett az ország északi részén.

Összesen mintegy 138 ezer lakóépület rongálódott meg, ennek fele teljesen megsemmisült - hangsúlyozta Musztafa al-Hiti, az illetékes iraki újjáépítési alap elnöke.

A háromnapos kuvaiti donorkonferencián politikai tisztségviselők, a civil szféra, valamint a magánszektor képviselői vesznek részt. Civil szervezetek hétfőn 330 millió dolláros humanitárius segélyt ajánlottak fel Iraknak - jelentette a KUNA kuvaiti állami hírügynökség. "Irak újjáépítésével visszatérhet a remény az országba" - mondta a tervezési minisztériumot vezető Szalmán al-Dzsumajli. Dzsumajli szerint Irak újjáépítése a stabilitásra vágyó nemzetközi közösség felelőssége is.

A szélsőségesek elleni nemzetközi koalíciót vezető Egyesült Államok nem tervezi, hogy pénzzel segíti Irakot a kuvaiti konferencián - húzták alá amerikai tisztségviselők.

Irakot a nyolcvanas évek óta több háború sújtotta, a legutóbbi, az Iszlám Állam elleni, csupán két hónappal ezelőtt ért véget. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az összegyűjtött összegeknek a szélsőségesek kegyetlenkedései elől elmenekült lakosok önkéntes hazatérését is fedezniük kell. A főbiztosság iraki munkatársa, Bruno Geddo közleményében rámutatott, hogy a belső menekültek száma 2,6 millió. Geddo szerint az ő hazatérésük a béke és a stabilitás egyik záloga.

Kapcsolódók

Kimaradt?