Több mint kétezer politikai foglyot engedtek szabadon Etiópiában

Szabadon engednek 2345 politikai foglyot Etiópia Oromia nevű szövetségi államában, miután Lemma Megersza oromiai elnök kegyelemben részesítette őket – jelentették az afrikai ország hatóságai.

Az illetőket az elmúlt évek kormányellenes tüntetésein való részvétel gyanújával vették őrizetbe a hatóságok, egyebek között a kormány megingatására irányuló szándékos köztulajdon-rongálással vádolták őket. Közülük 1568 embert már elítéltek, míg 557 ellen még tartott a per.

A most szabadon engedett foglyok néhánynapos rehabilitációs programon esnek át, mielőtt véglegesen szabadlábra helyezik őket. Nem ez az első alkalom, hogy szabadon engednek politikai foglyokat Etiópia legnagyobb államában. Oromiában egy évvel ezelőtt mintegy 10 ezer fogvatartottat részesítettek kegyelemben.

Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök január elején jelentette be, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat, és bezáratják a hírhedt Maekelavi fogolytábort, amelyben jelenleg fogva tartják őket, hogy „szélesítsék a demokratikus teret mindenki számára”.

A nemzetközi szervezetek jelentése szerint a táborban rendszeresen hajtottak végre kínzásokat a foglyok ellen. A szélesebb körű szabadságjogokat követelő tüntetéseken a jelentések szerint több százan vesztették életüket és tízezreket vettek őrizetbe Etiópiában.

A kormányellenes tüntetések az elmúlt hónapokban szinte mindennapossá váltak Oromia és Amhara államokban, később pedig átterjedtek Etiópia egyéb részeire is, aminek következtében több hónapos szükségállapotot vezettek be, amelyet azonban azóta már feloldottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?