Sikeresen tesztelte Izrael új hosszú távú légvédelmi rakétáját

Új légvédelmi elfogórakéta sikeres tesztjéről számolt be hétfőn az izraeli védelmi minisztérium. A tárca a vele együttműködő amerikai hivatallal közösen fejlesztette ki a Nyíl 3 (Hec 3) névre keresztelt rakétát. Kipróbálásán a világ élvonalába tartozónak ítélték az új eszköz lehetőségeit és teljesítményét.nyil

A zsidó állam háromszintű rakétapajzsot épít ki: a Vaskupola nevű rendszer rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat tud kilőni, a Dávid parittyája vagy Varázspálca nevű pajzs középtávú rakétákat semlegesít, hosszabb távon pedig a már egy évtizede használatra kész Nyíl rakéták feladata a védekezés.

Utóbbiakat arra szánták, hogy nagy magasságban megsemmisítsék az Izrael felé tartó nagy hatótávolságú - izraeli feltételezés szerint várhatóan iráni és szíriai – rakétákat.

"A sikeres teszt mérföldkő Izrael védelmi és támadó képességében a térség kölcsönös fenyegetései közepette"- állt a védelmi minisztérium közleményében.

"Ez volt a több éve fejlesztett rendszer első vizsgája, de még további felméréseket kell végezni hadrendbe állítása előtt" - tették hozzá.

Kimaradt?