Jakutföldön helyenként mínusz 67 fokot mértek

Majdnem rekordértékű hideget mértek a kelet-szibériai Jakutföld egyes térségeiben kedden. A hőmérő az oroszországi térségben helyenként mínusz 67 fokot mutatott.

A Moszkvától 5300 kilométerre keletre fekvő Jakutföldön iskolai szünetet hirdettek a hatóságok, pedig a diákok mínusz 40 fokban rendszerint még simán bementek eddig az iskolába. A rendőrség most felszólította a szülőket, hogy ne engedjék utcára a gyerekeket.

Hétvégén két férfi halálra fagyott, miközben lerobbant járművükből egy közeli farmhoz próbáltak elgyalogolni. Három társuk életben maradt, mert rajtuk melegebb ruha volt – közölte a helyi rendőrség hétfőn.

A jakutföldi kormányzó hivatalának sajtóosztálya szerint a térség minden háztartásában és üzletében működik a központi fűtés, illetve vannak tartalék áramfejlesztőik.

Ojmjakonban, a Föld egyik leghidegebb településén, az állami televízió olyan hőmérőket mutatott, amelyekben a higanyszál lesüllyedt a legalacsonyabb értékre, bár az is igaz, az eszköz csak mínusz 50 fokig képes mérni a hőmérsékletet. 2013-ban Ojmjakonban rekordhideget, mínusz 71 fokot mértek.

Jakutföldet hozzávetőleg egymillióan lakják, és az ottani emberek már annyira megszokták a hideget, hogy a héten mért mínuszok még csak nem is voltak vezető hírek a helyi sajtóban. Egyes lapok azonban az extrém hidegben végrehajtott mutatványokról készült szelfikről cikkeztek. Egy nő például fagyott szempilláiról osztott meg képet a közösségi médiában, míg a YakutiaMedia felvételt közölt kínai diákokról, akik nekivetkőztek, hogy egy termálvíz-forrásban megmártózzanak az egyébként farkasordító hidegben.

Moszkvát sem kerülte el a zord idő, az orosz meteorológiai szakemberek szerint tavaly decemberben mérték a legkevesebb napsütéses órát. Moszkvában a Nap egyszer sem bújt elő a felhőtakaró mögül az egész hónapban – idézte a BBC a Meteonovosztyi orosz időjárásfigyelő honlapot.

Címlapi illusztrációnk forrása: Instagram @anastasiagav

Kapcsolódók

Kimaradt?