Puigdemont újraválasztásáról állapodott meg a két legnagyobb függetlenségi párt

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az Együtt az Igenért (Junts pel Sí) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) - közölte a spanyolországi sajtó szerdán.

A pártokhoz közeli források szerint a megállapodás kedden éjjel született meg Brüsszelben, ahol a volt elnök két és fél hónapja tartózkodik, mióta elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.

A két párt az előző parlamenti ciklusban együtt kormányozta Katalóniát, ám a december 21-i választásokon nem együtt indultak. A leadott szavazatok alapján a második és harmadik helyen végeztek.

A katalán választásokon győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt nem szerzett kormányzóképest többséget, míg a katalán parlamentbe bekerült három függetlenségi párt - ha összefog - rendelkezik ezzel a többséggel.

A Junts pel Sí és az ERC együttműködése azonban még nem garancia Puigdemont újraválasztására. Összesen 66 mandátumuk van a 135 fős törvényhozásban, a többséghez 68 képviselő támogatása szükséges. A négy mandátummal rendelkező Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt egyelőre nem csatlakozott az együttműködéshez.

A volt elnök újraválasztását tovább nehezíti, hogy az új törvényhozásban mandátumot szerzett függetlenségi képviselők közül nyolcan nem tudnak részt venni a parlament munkájában, mert vagy előzetes letartóztatásban vannak, vagy Brüsszelben. Puigdemont pártja, a Junts pel Sí szerint a jelölt távollétében is megválasztható, például megbízhat egy képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét, de megtehetné azt saját maga is az internet segítségével, Skype-on keresztül. AZ ERC mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kér a katalán parlament jogászaitól.

A Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) ellenzik ezt az elképzelést.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba. Ahol azonban elfogató parancs van érvényben vele szemben.

A katalán parlament egy hét múlva tartja alakuló ülését.

Kapcsolódók

Kimaradt?