Nem lehet rossz ilyen lottónyereménnyel kezdeni az évet

Két héttel a 2,4 milliárd eurót szétosztó karácsonyi lottó után további 700 millió eurós pénzesőt hozott Spanyolországban a vízkereszti lottó, amelynek teljes, 100 millió eurós főnyereménye a baszkföldi Bilbao munkás- és diáknegyedének lottózóira hullott.

Mindannyian keményen dolgozók munkások vagyunk – mondta el újságíróknak az adózás előtt a 200 ezer eurót érő 500 telitalálatos szelvény egyik birtokosa, egy bilbaói bártulajdonos, aki egymaga 133 darabot adott el saját kocsmájában a győztes sorozatszámú szelvényekből, és egyet megtartott magának.

A 77. alkalommal kisorsolt vízkereszti lottón (Lotería del Nino) minden korábbinál (a tavalyinál 70 millió euróval) nagyobb összeget, 700 millió eurót osztottak szét, és nemcsak Bilbaóban törtek ki spontán örömünnepek szombat este a nyeremények láttán, hanem szerte Spanyolországban.

A spanyolok eszeveszetten játszanak mindkét nagy lottón, a karácsonyi El Gordón (A kövér) és a vízkeresztin is. Elérheti a 80 százalékot a szerencsejátékban részt vevő felnőttek aránya, és némelyek egészen nagy összegeket költenek lottóvásárlásra. A világ legnagyobb és legrégibb, több mint 200 éve létező lottóján, az El Gordón nagyobb a szétosztott összjutalom, ám azon csak 5 százalék a nyerés esélye, míg a Kisded-lottón 8 százalék az esélye annak, hogy valaki nyerjen mégoly kis összeget is.  A Kisded-lottó nyertes számait idén Ávilában húzták ki, szokás szerint iskolásgyerekek.

Rekordközeli nyeremények Amerikában is

Rekordközeli főnyereményeket ütöttek meg két amerikai lottón is a hétvégén. A Powerball lottón szombaton az amerikai lottótörténet hetedik legnagyobb, 570 millió dolláros főnyereményét vitték el egyetlen, New Hampshire állam egy vegyesboltjában vásárolt szelvénnyel. Csak a bolt tulajdonosának markát 75 ezer dollár üti a telitalálatos szelvény eladásáért. A boltos azt mondta, nem tudja, ki a szerencse kegyeltje, de reméli, hogy egyik törzsvendége.

Egy nappal korábban, pénteken Floridában a MegaMillions lottón nyert valaki, ugyancsak egyetlen szelvénnyel, 450 millió dollárt. Ez a negyedik legnagyobb nyeremény a játék történetében, és a 10. legnagyobb az amerikai lottózás történetében, de ez utóbbi csak egyetlen napig, szombatig volt érvényes, amíg valaki a Powerballon meg nem nyerte az 570 milliót.  A győztes MegaMillions-szelvényt eladó floridai boltot 100 ezer dollár illeti meg a szelvény eladásáért.

Kapcsolódók

Kimaradt?