Nem indulhat az elnökválasztáson Putyin legnagyobb ellenfele

Nem indulhat Alekszej Navalnij a 2018-as orosz elnökválasztáson, mert a központi választási bizottság hétfőn elutasította az ellenzéki politikus jelöltségének bejegyzését. A testület azzal indokolta a döntést, hogy Navalnijt súlyos bűncselekmény miatt elítélték. A bizottság 13 tagjából 12-en támogatták a határozatot, egy fő pedig tartózkodott – írja az MTI.

A választási bizottság álláspontja szerint a 41 éves politikus nem vehet részt a elnökválasztáson, mert gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij vasárnap terjesztette be a jelöltségéhez szükséges iratokat a választási bizottsághoz.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenlábasának számító Navalnij közölte, hogy minden lehetséges fórumon, így az alkotmánybíróság előtt is fellebbez a döntés ellen. A politikus egyúttal a március 18-ra kitűzött elnökválasztás bojkottjára szólította fel híveit.

A választási bizottság hétfőn szintén elutasította Szergej Polonszkij elnökjelölti bejegyzését. A pénzügyi szabálytalanságok miatt idén júliusban elítélt, de az ügy elévülése miatt már nem büntethető üzletember vasárnap nyújtotta be a szükséges iratokat. Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke szerint Polonszkij a hatósághoz eljuttatott iratokban nem tüntette fel feleségének külföldi ingatlanjait. Azt is elmondta, hogy ez a mulasztás hiánypótlással orvosolható.

Kszenyija Szobcsak orosz televíziós személyiség a Polgári Kezdeményezés elnökjelöltjeként hétfőn nyújtotta be a bejegyzéséhez szükséges iratokat a választási testülethez. Szobcsakot szombaton választotta be a Polgári Kezdeményezés a párt vezető szerveibe egyben pedig elnökjelöltjének is megtette.

A műsorvezető 123 pontos választási programjában egyebek között ígéretet tett az ország kormányformájának megváltoztatására, így a jelenlegi elnöki rendszer helyett parlamentáris demokráciát javasol erős, autonómiával rendelkező régiókkal. Szobcsak emellett véget vetne az orosz katonai beavatkozásoknak Szíriában és Ukrajnában. Mint ismételten hangsúlyozta, programjának végrehajtásával Oroszország visszatérhet Európához.

A központi választási bizottságnál eddig 18 párt jelentette be, hogy jelöltet kíván indítani az elnökválasztáson. Emellett 25, pártoktól független jelölt is megmérettetné magát. A közvélemény-kutatások szerint azonban messze Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök a legesélyesebb a győzelemre. Putyin független jelöltként indul, messze lemaradva mögötte Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszország Liberális Demokrata Pártja elnevezésű jobboldali-nacionalista politikai erő vezetője végezhet a második helyen.

Kapcsolódók

Kimaradt?